02 apr. 2019 | 16:30

Camera Sony care va putea face poze de 100 MP și video 6K

ACTUALITATE
Camera Sony care va putea face poze de 100 MP și video 6K

Cursa către primul senzor full-frame de 100 de megapixeli este în toi, iar Sony este în pole position.

Se pare că Sony lucrează la un senzor foto CMOS full-frame de 35 mm ce este capabil să surprindă imagini de 100 de megapixeli și să filmeze clipuri video 6K.

Senzorul acesta a apărut pe forumuri din China cu numele de cod IMX555CQR. Fotografiile pe care acest senzor le-ar surprinde ar avea o rezoluție de 12288 x 8192 pixeli (12K în termeni video), iar clipurile video ar putea fi filmate în 6K în 12 biți folosind tehnologia de pixel binning.

În documentul apărut pe forumurile din China este menționat că „acest senzor este destinat segmentului consumer și că nu ar trebui folosit pentru altceva”.

Cum era de așteptat, Sony ar pune la dispoziție acest senzor și celorlalți producători de camere foto.

Cine ar mai putea face senzori full-frame de 100 MP

Senzori de 100 de megapixeli mai există pe piață, dar într-un format mai mare decât cel de 35 mm (36 x 24 mm). De exemplu, camerele Phase One IXM 100MP și Phase One XF 100MP folosesc senzori de 100 de megapixeli de la Sony. Dar acestea sunt camere de format mediu.

De asemenea, Fujifilm a anunțat că va dezvălui în curând o camera de format mediu de 100 MP.

În arena de senzori full-frame de 35 mm, Canon ar putea fi competitorul imediat al Sony. Canon a dezvăluit deja un senzor CMOS de 250 megapixeli, dar care este mai mic decât unul full-frame (APS-H), iar acel senzor este destinat mai degrabă industriei decât consumatorului obișnuit.

Totuși, există zvonuri cum că Canon ar plănui să lanseze un senzor full-frame de 100 de megapixeli în viitor pentru camera mirrorless EOS R.

Dacă ești curios să afli cât de mare ar fi un astfel de senzor, în comparație cu alții, atunci vezi imaginea asta.

Oricum ar fi, se pare că Sony ar fi primul jucător care ar putea lansa un asemenea senzor și noi îl așteptăm cu brațele deschise.