01 feb. 2019 | 17:50

Noile camere Panasonic bagă în „ședință de urgență” Canon și Nikon

ACTUALITATE
Noile camere Panasonic bagă în „ședință de urgență” Canon și Nikon

De câteva luni sunt așteptate Panasonic S1 și S1R, două camere foto mirrorless. Producătorul, cu aceste două modele, iese din zona de confort și intră într-o întrecere directă cu Nikon, Canon, Sony și nu numai. Acum, în sfârșit, se poate spune că a lansat camerele.

Dacă nu ești familiarizat cu piața foto-video din prezent, trebuie să știi că se regăsește într-o poziție de reinventare. În 2018, Canon și Nikon n-au mai putut trage de timp și au lansat primele camere foto mirrorless full-frame. E relevant, deoarece formatul full-frame e văzut drept un standard în calitate pentru majoritatea fotografilor. Uneori e adevărat, alteori nu, dar sunt nuanțe de la caz la caz, nu contează atât de mult acum.

Sony a ajuns să domine piața mirrorless full-frame, pentru că a făcut pasul spre așa ceva acum mai bine de cinci ani. Nikon și Canon încă au piața DSLR, iar din 2018 încearcă să convertească spre mirrorless sau, în cel mai bun caz, să atragă cumpărători noi.

De cealaltă parte, Panasonic (și Olympus) conduce pe piața mirrorless compact premium (cumva). Folosește formatul micro four thirds, de două ori mai mic decât full-frame și cu obiective ceva mai ieftine. Dar, din 2018, Panasonic a decis că vrea mai mult și aici devine relevantă, din nou, compania în întrecerea cu brandurile mai mari.

Panasonic S1 și S1R – Specificații

Panasonic S1 e camera pentru toate nevoile foto-video. Are un senzor de 24 megapixeli, stabilizare duală a imaginii (in-body și în obiectiv), vizor electronic OLED cu rată de refresh foarte bună și rezoluție mare, iar autofocalizarea se face, conform companiei, în 0,08 secunde (nu chiar cel mai rapid autofocus de pe piață) și funcționează cu un nivel minim de lumină de până la minus șase trepte de expunere.

De cealaltă parte, Panasonic S1R are 47 de megapixeli, același vizor electronic și sistem optic de stabilizare similar.

Ambele camere Panasonic au porturi USB-C și HDMI, folosesc slot dual: SD și XQD și au conectivitate wireless prin Wi-Fi și Bluetooth.

  • Preț: Panasonic S1 – 2.500 de dolari (în România, probabil 2.500 de euro) / S1R – 3.700 dolari (probabil 3.700 euro în România)
  • Comparație pe preț: Sony A7III – 2.000 dolari / Sony A9 – 4.500 dolari / Canon EOS R – 2.400 dolari / Nikon Z6 – 2.800 dolari / Nikon Z7 – 3.600 dolari / Leica SL – aproape 6.000 dolari / Leica CL – 2.800 dolari / Leica TL2 – 2.200 dolari (aceste ultime trei camere sunt pe aceeași montură L ca S1 și S1R)

De ce Panasonic S1 și S1R vor fi mai importante până la finalul lui 2019

Panasonic S1 S1r pachet lansare

Deocamdată, pe baza specificațiilor, nu sunt neapărat superioare altor camere mirrorless full-frame de pe piață. Totuși, două calități le scot în evidență: calitatea video și montura pentru obiectiv.

Panasonic S1 permite înregistrarea video cu până la 4K 60/50p 4:2:0 în 8bit direct pe cardul SD sau XQD. Poți filma 4:2:2 prin HDMI. Mai mult, Panasonic promite că lucrurile vor deveni mai bun, pentru că, deocamdată, nu e ceva extraordinar față de GH5. Cu un upgrade de firmware, S1 va filma 4K 60/50p 4:2:2 10bit prin ieșirea HDMI și 30p/25p/24p în 4:2:2 10bit intern. Actualizarea nu va fi gratuită – compania n-a comunicat un preț -, dar oferă acces la 10bit, acum Sfântul Graal al cinematografiei digitale. 

Concurența e aproape de o așa performanță, dar nu la același nivel de preț.

Mai mult, Panasonic S1R va fi pentru fotografie, iar asta știm deja, pentru că Panasonic nu plănuiește să treacă la 10bit pe această cameră. Astfel, S1 va fi ceva mai dorită de videografi și dă o lovitură destul de serioasă celor de la Canon și Sony, dar oferă și o alternativă cu senzor mai mare pentru Panasonic GH5.

Bun, și acum despre montură, cam cea mai interesantă noutate – dincolo de funcționalitățile pe care Panasonic le-a adus de pe alte camere. Montura este L și e dezvoltată de Leica. Va fi folosită, pentru Panasonic S1 și S1R, în parteneriat cu Leica și Sigma. Sigur, acum sunt puține obiective, trei mai precis: 50 mm f/1.4, 70-200 mm f/4, 24-105 mm f/4 macro. Sunt chiar mai puține decât are concurența și la o distanța „incredibilă” față de Sony.

Totuși, vei putea folosi pe S1 și S1R obiective Leica (dacă ți le permiți), iar Sigma și-a făcut un renume din a oferi obiective excelente la prețuri mai bune decât ale concurenței. Astfel, în timp ce Nikon și Canon mizează pe obiectivele legacy de pe DSLR, iar Sony a crescut oferta în timp, Panasonic intră în acest trio care-i va asigura obiective excelente.

Panasonic a mai făcut o dată pasul acesta într-o cooperare pe micro four thirds cu Olympus. Se prea poate ca parteneriatul de acum să fie și de mai mare succes, dat fiind că S1 și S1R pornesc de la zero pentru ceea ce se anunță a fi viitorul fotografiei. Indiferent de ce crede șeful Canon.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele