Șoarecii au învățat să conducă mașinuțe ca să facă rost de mâncare

Șoarecii au învățat să conducă mașinuțe ca să facă rost de mâncare
Teodora Tudosie
Teodora Tudosie
17:18 22.10.2019

O echipă de cercetători a încercat să vadă dacă niște șoareci pot îndeplini sarcini ceva mai complicate, așa că i-a învățat să conducă mașinuțe.

Experimentul s-a desfășurat cu o mașinuță din plastic transparent, podea din aluminiu și trei bare mici de cupru care funcționau ca volan. Astfel, în momentul în care un rozător se așeza pe podeaua de aluminiu și apuca barele de cupru cu labele, completau un circuit electric care propulsa mașina înainte. Animalele puteau controla mașina: fiecare bară, cea din stânga, centru și dreapta, îi ducea într-o altă direcție.

Cercetătorii au folosit șase soareci de sex feminin și 11 de sex masculin. Fiecare a condus vehiculul într-o arenă de patru metri pătrați. Rozătoarele primeau ca răsplată câte o bucată de cereală cu aromă de fructe dacă reușeau să ducă mașina la destinație.

Cei 17 șoareci chiar au fost încurajați să-și îmbunătățească abilitățile de condus. Astfel, cu fiecare încercare, cercetătorii așezau recompensa în puncte și mai îndepărtate de pe suprafața arenei.

Experimentul care îți arată cât de inteligenți pot fi niște șoareci

Partea și mai interesantă e că, așa cum se întâmplă și în cazul șoferilor umani, condusul i-a relaxat pe șoareci. Oamenii de știință au măsurat nivelurile a doi hormoni: cortizolul, hormon eliberat ca răspuns la stres, dar și dehidroepiandrosteronul, hormon care contracarează stresul. Astfel, nivelul acestuia din urmă a fost mult mai mare decât nivelul de cortizol din corpul șoarecilor în momentul în care aceștia învățau să conducă. Acest lucru confirmă studii anterioare care arătau că șoarecii sunt mai puțin stresați atunci când învață să îndeplinească sarcini dificile, cum ar fi săparea după mâncare îngropată.

Descoperirea că acești șoareci au putut conduce mașini demonstrează neuroplasticitatea creierului acestora, ceea ce se referă la abilitatea acestora de a răspunde în mod flexibil la noi provocări.

Echipa de cercetători plănuiește noi experimente prin care să-și dea seama cum anume învață șoarecii să conducă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: