Prima mașină integral electrică de la Volvo: cât de special e noul XC40 EV

Prima mașină integral electrică de la Volvo: cât de special e noul XC40 EV
Alexandru Puiu
Alexandru Puiu
08:33 17.10.2019

Volvo a intrat de curând pe piața autoturismelor electrice prin dezvăluirea primului model integral electric din portofoliu. Acesta este intitulat XC40 EV.

Volvo XC40 este un SUV clasic de la Volvo și tocmai a fost dezvăluit într-o versiune integral electrică. Nu vine cu schimbări radicale de design față de cea mai recentă variantă a bolidului, da modificările interioare sunt semnificative.

Noul Volvo XC40 EV va ajunge în reprezentanțele companiei de pe mapamond începând cu anul viitor. Va avea un motor de 302 cai putere și tracțiune integrală. Față de versiunea cu propulsie tradițională, mașina anunțată de curând la Los Angeles va integra un acumulator generos de 78kWh.

Unul dintre cele mai impresionante și scumpe modele de Volvo, XC40 a mai fost folosit în trecut pentru lansarea în premieră a serviciului Care by Volvo. Producătorul s-a orientat către acest SUV în variantă electrică și din cauza afinității americanilor pentru această clasă de autoturisme.

Mașina nu a fost încă certificată EPA, pentru a ne oferi o autonomie obiectivă, dar cei de la Volvo sunt optimiști că ar trebui să reziste departe de priză pentru aproximativ 320 de kilometri. Pentru că se lansează în 2020, bolidul suportă și încărcare rapidă. Poate ajunge la 80% după doar 40 de minute.

Pentru că 4 x 4, are motoare duale, cu o putere totală de 402 cai putere. Mai puternic decât ai crede în prima fază pentru un SUV cu dimensiuni compacte, micuțul sare de la 0 la 100 Kmph în doar 4,7 secunde. Valoarea nu este SF, dar va fi mai mult decât suficientă atunci când te grăbești.

La capitolul tehnologii avansate, Volvo a adoptat Android Automotive OS pentru prima sa mașină electrică. Va suporta actualizări pe calea aerului, iar producătorul este optimist că acela vor fi oferite la intervale regulate de timp. Din acest punct de vedere, se va comporta precum un Tesla. Pe termen lung, cei de la Volvo sunt optimiști că XC40 EV va da startul unei întregi serii de mașini electrice și hibride sub același brand, precum XC60 Recharge sau S60 Recharge. Prețul de achiziție pentru noul XC40 va începe de la 48.000 de dolari, când va ajunge anul viitor în reprezentanțe.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI