Sistemul de credite sociale care le-a dat viața peste cap acestor oameni

Sistemul de credite sociale care le-a dat viața peste cap acestor oameni
19:05 10.03.2019

China a început de ceva timp să se transforme într-un loc desprins din acele povești SF care îți prezintă lumi distopice.

Acest sistem presupune recompensarea cetățenilor care respectă regulile statului și penalizarea cetățenilor implicați în diverse fărădelegi prin impunerea de restricții asupra activităților lor. Drept rezultat, zeci de milioane de încercări de cumpărare de bilete de tren sau de avion au fost refuzate, după cum arată The Guardian.

Mai exact, 17,5 milioane de bilete de avion și 5,5 milioane de bilete de tren nu au fost vândute din cauza regulii „Odată discreditat, [ești] limitat peste tot”, potrivit informațiilor lansate de National Public Credit Information Centre. Scopul sistemului este de a „permite celor de încredere să se plimbe peste tot ca în rai, făcând în același timp dificil pentru cei discreditați să facă un singur pas”.

Printre restricțiile impuse se numără interzicerea de a cumpăra asigurări, de a participa în afaceri cu imobiliare și de a face investiții. Guvernul chinez deja a înregistrat 14 milioane de cazuri de „proastă conduită”. Această conduită proastă diferă de la o regiune la alta. De exemplu, în Zhoushan, acestea implică „folosirea telefonului mobil sau fumatul în timpul confusului, vandalismul, plimbarea câinilor fără lese și punerea muzicii la volum ridicat în public”, potrivit Bloomberg.

Există însă și beneficii pentru cei care se supun tuturor regulilor și legilor – cum ar fi ratele mai bune la împrumuturi și accesul premium la bicicletele din oraș. Chiar și cu acele avantaje, sistemul Chinei este cel puțin bizar. „Guvernul chinez este în mod continuu înclinat să folosească tehnologia avansată pentr a monitoriza oamenii simpli, transformând China într-un stat polițist”, a explicat sociologul Zhang Lifan. Există însă și cetățeni cărora le place sistemul de credite sociale – spre exemplu, în Rongcheng, mulți oameni văd în el o posibilitate de a se lupta cu corupția publică și privată.

Sursa: The Guardian