Senzorul de amprentă al Galaxy S10 nu este atât de sigur pe cât ai crede

Senzorul de amprentă al Galaxy S10 nu este atât de sigur pe cât ai crede

Samsung a adus pe Galaxy S10 primul senzor de amprentă ultrasonic. A fost prezentat ca o soluție de securitate avansată. Totuși, poate fi păcălit.

Samsung Galaxy S10 este primul smartphone Samsung ce vine cu un senzor de amprentă încorporat în ecran. Spre deosebire de competitori, Samsung a ales un senzor ultrasonic care ar trebui să fie mai rapid și mai sigur decât senzorul optic, pe care-l regăsim pe Huawei Mate 20 Pro și pe alte modele.

Un senzor optic trimite pulsații de lumină pe deget, atunci când acesta e pus pe ecran. Astfel, este verificată vizual amprenta și comparată cu ceea ce există deja în baza de date.

Senzorul 3D Sonic Sensor al Qualcomm, folosit de Samsung pentru Galaxy S10, funcționează diferit. Atunci când îți înregistrezi amprenta, este creat un model 3D al acesteia, datorită pulsațiilor sonore trimise către deget.

Cum a fost păcălit senzorul de amprentă ultrasonic al Samsung Galaxy S10

I attempted to fool the new Samsung Galaxy S10’s ultrasonic fingerprint scanner by using 3d printing. I succeeded.


Senzorul e capabil să captureze detalii minore, cum ar fi adâncimea șanțurilor și porii degetului, unici fiecărei persoane. Astfel, cel puțin din punct de vedere teoretic, nu ai putea păcăli senzorul cu o simplă imagine a unei amprente.

Totuși, cineva a reușit să păcălească sistemul de securitate al telefonului cu un deget printat 3D.

Utilizatorul Imgur care a reușit asta a povestit că a lăsat o amprentă pe un pahar de vin apoi a făcut o fotografie amprentei și a folosit Photoshop pentru a crește contrastul și a crea o mască. Apoi a intrat în 3ds Max și a creat un model 3D al amprentei.

A încercat de trei ori până să reușească să nimerească exact mărimea șanțurilor degetului, însă până la urmă a avut succes.

Așadar, senzorul ultra sonic nu este infailibil, dar este încontinuare mai sigur decât cel optic, ce poate fi păcălit de o fotografie a unei amprente.

Citește și: