Galaxy S10 nu a reușit să oprească hemoragia. Profitul s-a prăbușit cu 60%

Galaxy S10 nu a reușit să oprească hemoragia. Profitul s-a prăbușit cu 60%
Florin Cașotă
Florin Cașotă
10:30 05.04.2019

Samsung Galaxy S10 a fost primit bine la lansare, dar se pare că nu a fost de ajuns pentru a opri prăbușirea profitului companiei.

Reprezentanții companiei coreene au declarat că se așteaptă la venituri de 45,8 miliarde de dolari în primul trimestru al acestui an, adică cu 14% mai puțin decât anul trecut. Mai problematic pentru Samsung este că și profitul s-a prăbușit cu 60% în primul trimestru al 2019, la 5,5 miliarde de dolari, de la 13,7 miliarde de dolari, cât a fost în primul trimestru al anului trecut.

În ianuarie 2019, atunci când a anunțat rezultatele financiare pe al patrulea trimestru din 2018, reprezentanții companiei au spus că veniturile au fost afectate de scăderea pieței de smartphone-uri. De asemenea, majoritate ramurilor de business a Samsung au resimțit efectele competiției acerbe și a cerinței scăzute de telefoane, dar și a cerinței scăzute pentru memorii și ecrane pentru smartphone.

„Veniturile Samsung vor ajunge, cel mai probabil, și mai jos în al doilea trimestru al anului odată ce veniturile diviziei de semiconductoare vor scădea și mai mult datorită presiunii prețului”, spune Park Sung-soon, analist la BNK Securitie.

Telefoanele încă aduc bani frumoși pentru Samsung

Analiștii estimează că profitul operațional al diviziei de semiconductoare, ce reprezintă 60% din veniturile totale ale companiei, va ajunge la 3,1 miliarde de dolari, adică un minus de 54% față de perioada similară de anul trecut.

De asemenea, prețurile pentru memoriile folosite de PC-uri, servere și alte dispozitive, s-au prăbușit cu 30% în primul trimestru al 2019, cea mai mare scădere din 2011 încoace. Mai mult, este de așteptat să scadă cu 20% în al doilea trimestru și cu alți 10% în a doua jumătate a anului.

Nici pe ecrane Samsung nu o duce bine și a înregistrat pierderi din cauza cererii reduse de ecrane OLED și a vânzărilor scăzute ale Apple.

Divizia care a mers bine în acestă perioadă a fost chiar divizia de telefoane mobile. Acesta a înregistrat un profit operațional de 2,3 miliarde de dolari, în creștere de la 1,3 miliarde de dolari în 2018. Ceea ce indică o cerere crescută pentru noile telefoane Samsung, dar și pentru modelul S10 5G.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI