Se schimbă Codul Rutier. De sâmbătă, dacă faci asta la volan, poți rămâne fără permis

Se schimbă Codul Rutier. De sâmbătă, dacă faci asta la volan, poți rămâne fără permis

Codul Rutier se modifică, iar șoferii vor fi nevoiți să respecte reguli mai drastice în trafic, în special legate de folosirea unui telefon la volan.

Noile prevederi intră în vigoare sâmbătă, 12 octombrie, iar sancțiunile sunt destul de drastice pentru cei care nu respectă legea.

Guvernul a înăsprit legile într-o ședință din 12 august, în urma căreia a adoptat  un proiect de ordonanţă de modificare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Aplicarea măsurilor se face după 60 de zile de la publicarea OUG în Monitorul Oficial. Astfel, odată cu 12 octombrie, șoferii vor trebui să respecte noua lege în trafic.

Codul Rutier 2019: ce sancțiuni riscă cei care stau pe telefon în trafic

Schimbările sunt destul de drastice. În esență, potrivit noii legislații rutiere, șoferii nu mai au voie să folosească dispozitive electronice în timp ce conduc un autoturism. Nu mai este permisă nici măcar ținerea în mână a telefonului. Conducătorii auto vor fi sancționați și, în anumite situații, pot rămâne chiar fără permis.

OUG nr. 11/2019 prevede că:

În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.

Dacă șoferii folosesc un telefon sau orice alt dispozitiv electronic care îndeplinește condițiile de mai sus, modificările din Codul Rutier arată ce riscă aceștia. Astfel, șoferii vor fi sancționați cu patru puncte de penalizare și între șase și opt puncte de amendă, în cazul în care folosesc telofonul mobil în timp ce conduc

Sancțiunile sunt și mai dure pentru cei care încalcă o regulă de circulație în timp ce folosesc un telefon mobil, spune modificarea din Codul Rutier. În acest caz, șoferii își pot pierde permisul de conducere.

„În situaţia în care utilizarea telefonului mobil, precum şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiţii decât cele permise, se realizează concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor, în acest caz aplicându-se sancţiunea contravenţională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule”, conform modificărilor.

Poți vedea toate modificările aici.

Cine nu mai are voie să folosească telefonul în trafic

Conducătorii auto nu sunt singurii care nu au voie să folosească telefonul în timp ce conduc. De asemenea, și cei care folosesc vehicule pentru care nu au nevoie de permis de conducere sunt afectați.

În același timp, și cei care merg pe bicicletă, trotinetă etc. vor avea interzis nu doar să utilizeze un telefon în timpul mersului, dar chiar și să-l țină în mână, spune Codul Rutier. Chiar şi bicicliştii sau cei care conduc trotinete şi care sunt surprinşi de polițist cu telefonul în mâna vor fi pasibili de a fi sancţionaţi la fel ca în cazul şoferilor.

Etichete: