De ce șoferii ajung să dea muzica mai încet când parchează mașină

De ce șoferii ajung să dea muzica mai încet când parchează mașină
08:00 03.10.2019

Cu siguranță și tu dai muzica mai încet atunci când te afli la volan și încerci să parchezi mașina. Ei bine, chiar dacă pasagerilor li se pare amuzant acest lucru s-a demonstrat științific că te ajută să te concentrezi mai bine.

Știi vorba aia: „Faceți liniște că să văd mai bine”. Ei bine, instinctul de a reduce volumul radioului sau să-i faci pe cei din mașină să tacă atunci când vrei să te concentrezi  nu este doar un gest inutil, ci chiar ar putea fi benefic.

 De ce dai muzica mai încet atunci când vrei să parchezi mașina

O echipă de cercetători suedezi a realizat un studiu care arată că  atunci când oamenii se concentrează pe ceva vizual (cum este condusul, parcarea mașinii etc.), reacția nervilor auditivi, cei care-ți permit să auzi, scade. „Asta înseamnă că, de fapt, creierul tău reduce abilitatea de a auzi pentru ca sunetul sau muzica să nu-ți distragă atenția de la ceea ce faci”, a declarat cercetătorul Patrik Sörqvist.

Așa se explică faptul că nu ai nicio problemă cu zgomotul de fundal sau cu muzica atunci când trebuie să conduci pe un drum drept, cum ar fi pe autostradă. Problema apare atunci când te afli într-un oraș străin sau aglomerat, deoarece muzica nu îți permite să te concentrezi așa cum ar trebui.

Însă, dacă te numeri printre cei pe care nu-i deranjează muzica din fundal asta înseamnă că fie ai un creier eficient care este capabil să blocheze zgomotele de fundal, fie te-ai obișnuit deja cu aceste sarcini dificile.

Cu toate acestea este bine să fii prudent la volan, deoarece atenția îți poate fi foarte ușor furată de diferite sunete. Așa că pentru mai multă siguranță poți reduce volumul radioului atunci când încerci să te concentrezi pe ceva vizual.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: