16 apr. 2019 | 10:30

Samsung face procesoarele și mai mici cu un proces de fabricație de 5 nm

ACTUALITATE
Samsung face procesoarele și mai mici cu un proces de fabricație de 5 nm

Samsung anunță că a finalizat procesul de dezvoltare al tehnologiei de fabricare de 5 nanometri.

Acest proces de fabricație a fost realizat cu ajutorul tehnologiei Extreme Ultraviolet Litography (EUV). Tehnologia EUV foloseşte lumina şi ajută la o poziţionare mai precisă a tranzistorilor, plus o creştere cu 20% a densităţii la nivel de cip.

Procesoarele realizate astfel vo fi cu 25% mai mici și cu 20% mai eficiente energetic decât procesoarele de 7 nanometri folosite în prezent în telefoane precum Samsung Galaxy S10.

Este de așteptat ca Samsung să înceapă comercializarea unor astfel de procesoare cândva anul viitor. Anul acesta coreeni ar începe producția de masă a procesoarelor de 6 nanometri.

Tehnologiile de fabricație devin mai complexe și procesoarele mai performante

În ultima vreme, Samsung a început să investească mai mult în businessul de procesoare, ce se află în spatele diviziei de producție de semiconductoare.

Huawei ar putea veni totuși cu primul procesor realizat cu tehnologie EUV. Kirin 985 ar putea fi un asemenea procesor și ar putea fi instalat pe Huawei Mate 30 Pro. Totuși, acest produs ar fi realizat pe un proces de fabricație de 7 nanometri.

Însă nu prea ar conta cine este primul deoarece experţii din domeniul cred că de abia generaţia viitoare de produse ne vor dovedi avantajele acestei tehnologii, de la 5 nm încolo.

Un al treilea jucător care este interesat de astfel de procesoare este Apple. Surse apropiate de furnizorii şi partenerii Apple afirma că în 2020 vom vedea primele iPhone-uri cu procesoare pe arhitectură de 5 nm Apple Bionic la interior. TSMC este furnizor al gigantului american şi e sigură că va primi comenzi pentru cipsetul de 5 nm din 2020.

Totuși, anul acesta vom vedea iPhone-uri cu procesoare de 7 nanometri și este puțin probabil ca un alt producător să implementeze procesoare cu un proces de fabricație de 6 nm sau 5nm în acest an. Oricum ar fi, viitorul arată bine.