TEST Samsung Galaxy Watch – Acel ceas care merge cu Android și iPhone

TEST Samsung Galaxy Watch – Acel ceas care merge cu Android și iPhone

Mi-a plăcut Samsung Galaxy Watch încă de când l-am văzut prezentat la început de august, alături de Samsung Galaxy Note 9. Tocmai de-asta n-a fost prea greu să mă las convins să port smartwatch-ul și să văd cum m-ar ajuta.

Până acum, mi s-a părut că ceasurilor Gear le lipsea câte ceva, sau erau prea mari, sau prea nu-știu-cum. Odată cu schimbarea numelui, pare că s-a schimbat și linia de design, iar acum ai ocazia să porți la mână un ceas destul de elegant.

Pentru că n-am cele mai groase încheieturi, varianta de 42 mm mi s-a părut ideală. Cel de 46 mm e oricum prea mare pentru gustul meu, dar asta ține de fiecare. Cel mai bine e să ai acces la ambele modele și să le probezi în paralel, ca să vezi ce ți s-ar potrivi mai bine. În rest, poți să alegi între negru, argintiu și auriu, iar când vine vorba de brățară, opțiunea este „una și bună”.

Samsung Galaxy Watch-1

Din păcate, Galaxy Watch nu e ceasul pe care să-l alegi dacă vrei diversitate din punct de vedere al brățărilor. Ai de ales doar între modele de cauciuc, în timp ce alți producători oferă și brățări textile, de piele sau metalice. Mai mult noroc în viitor, sper. Dincolo de asta, brățara pare calitativă și e foarte maleabilă, astfel că ceasul e confortabil de purtat.

Samsung Galaxy Watch – Specificații și ce face

Samsung Galaxy Watch-1

O parte importantă din controlul ceasului se face cu ajutorul marginii rotative, o chestie care te va distra, cu siguranță – și te va ajuta. Varianta de 42 mm îți oferă un ecran cu diagonala de 1,2 inci și rezoluție de 360 x 360 pixeli. Bateria acestui model are 270 mAh, în comparație cu cei 470, ai ceasului de 46 mm.

Procesorul este un Exynos 9110, dual-core, de 1,15 GHz, iar sistemul de operare este Tizen. Modelul testat are 768 MB de RAM și 4 GB de memorie internă. E și conform cu standardul de protecție IP68, așa că îl poți folosi și la duș, sau mai bine la înot.

Dincolo de specificații, ceasul are o calitate foarte importantă: funcționează, evident, cu telefoanele Samsung, dar și cu cele ale Apple. Aplicația e centrul de control și, chiar dacă nu l-am folosit pe un iPhone, nu pot decât să mă bucur când un produc mai întrerupe fragmentarea și decide să ofere opțiuni pentru toți utilizatorii.

Samsung Galaxy Watch – Ce poți face cu un ceas inteligent

Samsung Galaxy Watch-1
Evident, ceasul îți arată cât e ora. Dar nu de-asta îl vrei

Ceasul reușește să fie un companion destul de bun în viața de zi cu zi. Mi-a prins destul de bine în ultima perioadă, când din cauza ploii, a frigului sau ninsorii, am preferat să-mi verific notificările direct pe ecranul ceasului.

La nevoie, poți chiar să și răspunzi de pe ceas, cu ajutorul câtorva replici predefinite.

Dincolo de mailuri, Instagram și WhatsApp, ceasul îți e alături și pentru alte notificări, mai exact cele legate de activitatea ta zilnică. Ceasul o să-ți fie un sprijin destul de bun atunci când vrei să te apuci de sport. E aproape un înlocuitor perfect pentru o brățară fitness, mai ales că vine cu toate funcțiile pe care ți le oferă un astfel de gadget.

Samsung Galaxy Watch e capabil să îți monitorizeze ritmul cardiac, nivelul de stres și somnul, ca să vezi cum ți-au mers ziua sau noaptea. Măsurătorile se pot face în mod continuu, când vine vorba de puls, ca să ai informații despre tot parcursul zilei.

Samsung Galaxy Watch-1

La capitolul monitorizare apare cea mai mare problemă a lui Samsung Galaxy Watch – nu e suficient de precis încât să monitorizeze corect fazele somnului, așa că măsurătorile sunt destul de greșite. În comparație cu Fitbit Charge 3, erorile sunt de până la o oră în plus sau în minus. Cel mai dezamăgitor mi s-a părut faptul că ceasul a crezut că m-am pus să dorm cu o oră mai devreme decât era cazul, asta doar pentru că am lenevit foarte tare, cu telefonul în mână.

E loc de mult mai bine la acest capitol, iar Samsung ar trebui să facă ceva în direcția asta, dacă vrea să fie mai mult decât un „aproape un înlocuitor” pentru brățările de fitness sau să aibă un avantaj în fața concurenței (care nu-i chiar atât de mare sau atât de departe).

Bateria, deși pare destul de mică, reușește să-ți ofere o autonomie de cam patru zile, asta în condițiile în care ai activat toate funcțiile de monitorizare ale ceasului. Pentru o încărcare completă, ai nevoie de puțin sub două ore.

Despre Bixby nu am nimic de spus, pentru că este în continuare, cel puțin pentru publicul autohton, o funcție destul de inutilă. Probabil e cea mai inutilă chestie pe care o pot găsi pe un telefon Samsung sau, mai nou, pe Galaxy Watch.

Per total, Samsung Galaxy Watch e numai bun dacă vrei un smartwatch cu o mulțime de funcții, atât utilitare, cât și pentru sănătate sau pentru distracție.

Arată bine și dacă n-ai nevoie de alte brățări dincolo de cea standard, o să-ți fie OK pe încheietură. Dacă vrei să îți monitorizezi somnul cu precizie, ceasul de față nu e cel pe care îl vrei, asta dacă nu cumva vrei să afli că ai dormit când erai treaz, sau viceversa. E loc de mai bine, însă e deja destul de bine.

Citește și: