Samsung are o cameră foto care stinge lumina concurenței

Samsung are o cameră foto care stinge lumina concurenței
Sursa foto: Samsung Galaxy Note 10 folosește același senzor de 12 MP ca în ultimii ani. Note din 2020 ar putea fi radical diferit. Răzvan Băltărețu / PLAYTECH

Samsung a tras de același senzor de 12 megapixeli câțiva ani buni deja. În 2020, a pregătit o revoluție. Și de data asta avem informațiile oficiale despre noua tehnologie pentru camere foto pe telefon.

Numele Samsung ISOCELL Bright HMX s-ar putea să nu-ți zică nimic. E însă primul senzor de 108 megapixeli pentru telefoane și e creația Samsung. Deocamdată, nu l-a pus pe niciunul dintre telefoanele sale, folosind chiar și pe Note 10 același senzor principal de 12 MP, dar pentru 2020 ar putea aduce câteva schimbări majore.

Ce are special senzorul Samsung (dincolo de rezoluție)

Samsung senzor 108 megapixeli

Noul senzor de la Samsung are o rezoluție de 108 megapixeli, aproape ca o cameră foto profesională pe format mediu, dar și poate filma video la rezoluție 6K și 30 de cadre pe secundă. Ideea nu e să faci poze de 108 MP, ci informația să fie colectată de la toți pixelii și să ai niște imagini de 27 MP pe care le poți printa, distribui online sau procesa așa cum vrei.

Senzorul are o dimensiune de 1/1,33 inci. Spre comparație, senzorul de 12 MP de pe Galaxy Note 10 sau Galaxy S10 are o dimensiune de 1/2,6 inci. Cu cât senzorul e mai mare, cu atât ajunge mai multă lumină la el și imaginile sunt mai clare, mai bogate în detalii. La capitolul dimensiune a senzorului, Samsung a bătut pasul pe loc spre deosebire de Huawei și alți producători.

Primele vești despre noul senzor au venit la mijlocul lunii iulie. Atunci, zvonul era că primul telefon cu așa capabilități va fi Samsung Galaxy S11. Între timp, am aflat că Xiaomi ar avea primul smartphone cu noul senzor de la sud-coreeni. Iar aceasta nu e prima schimbare a producătorului în domeniul foto-video. În primăvară a prezentat senzorul de 64 megapixeli, care a și ajuns într-un telefon.

Nu în ultimul rând, legat de dimensiune, ține cont că noua creație a Samsung e cât trei sferturi dintr-un senzor de cameră foto compactă premium. Odată cu dimensiunea mai mare, care va aduce un plus de calitate, trebuie schimbat un pic și designul telefoanelor. Nu toate se pretează integrării acestui senzor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: The Verge