21 iun. 2019 | 12:07

Digi, Orange și ceilalți operatori, vizați direct de Guvern: anunțul extrem de important făcut recent

ACTUALITATE
Digi, Orange și ceilalți operatori, vizați direct de Guvern: anunțul extrem de important făcut recent

România face pași pentru implementarea rețelei 5G la noi în țară. Anunțul făcut recent de Guvern ne arată cum plănuiește să transforme asta în realitate.

Guvernul României a adoptat joi, 20 iunie 2019, strategia 5G prin care tehnologia va ajunge să și în țara noastră. Spune că programul de implementare al noii tehnologii este unul ambițios și urmărește adoptarea tehnologiei mobile în condiții de securitate informatică.

Concret, strategia României pentru implementarea tehnologiei stă într-un plan de acțiuni al căror scop principal este lansarea serviciilor în anul 2020. De asemenea, Guvernul urmărește acoperirea cu servicii 5G a tuturor centrelor urbane și a rutelor principale de transport terestru până în 2025.

În plus, strategia identifică și ce investiții sunt necesare pentru dezvoltarea infrastructurii pentru rețeaua  5G. Identifică, în același timp, și eventualele bariere pe care implemetarea le-ar putea întâlni și propune soluții pentru acestea.

Cu ce ne va ajuta rețeaua 5G în România

Astfel, strategia pentru adoptarea 5G va contribui la dezvoltarea sectorului comunicațiilor și va ajuta atât economia, cât și societatea, cetățenii și știința.

„Noua generație de tehnologie mobilă, 5G, va crea un mediu de conectivitate mult superior generației 4G și va contribui în mod semnificativ la incluziune și creșterea productivității în economie”, spune Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Implementarea rețelei 5G la noi în țară ne-ar aduce multe beneficii. Superioritatea noii tehnologii față de rețeaua 4G este una evidentă. Pe lângă viteze semnificativ mai mari, rețeaua ar permite și lansarea de noi tehnologii facilitate de această tehnologie. În plus, ar contribui și la îmbunătățirea conectivității, digitalizarea afacerilor, dar și la securitatea cibernetică. De asemenea, Ministerul Comunicațiilor estimează că implementarea acestei strategii va crea peste 250 de mii de locuri de muncă în România.

Următorul pas îl reprezintă licitația pentru acordarea licențelor de utilizare a frecvențelor radio, care va avea loc la sfârșitul anului 2019.  Operatorii din România ar urma să aibă spectrul pentru implementarea rețelei 5G începând cu data de 1 ianuarie 2020.