04 sept. 2019 | 15:17

România cheltuie sute de milioane ca să scape de Windows XP și să iasă din evul mediu digital

ACTUALITATE
România cheltuie sute de milioane ca să scape de Windows XP și să iasă din evul mediu digital

Statele, de regulă, și România, în particular, sunt lente când vine vorba de digitalizare. Acum, Guvernul României a fost de acord să aloce 232 de milioane de lei pentru a grăbi lucrurile. Sunt vizate sistemele cu Windows XP, dar și o îmbunătățire a timpului mediu de răspuns cu vreo cinci secunde.

Banii alocați de Guvern se duc, în esență, în modernizarea sistemului care asigură comunicarea între autorități în situații de urgență. La nivel hardware și software, Platforma Comună TETRA (PCT) va trece prin câteva schimbări importante. Finanțarea va fi asigurată din fonduri europene nerambursabile și bugetare. După finalizarea în trei ani a proiectului, Guvernul susține că timpul mediu de răspuns la situaţii de urgenţă în sistem va scădea cu cinci secunde.

Ce încearcă acum Guvernul să rezolve e vechimea sistemului. Pe scurt, există riscul tehnologic major de întrerupere a serviciilor PCT din cauza uzurii echipamentelor. Cele mai multe nu mai beneficiază de suport din partea producătorilor, cum ar fi și Windows XP, sistem de operare lansat de Microsoft în 2001. Da, acum 18 ani și încă e folosit. Iar problema e la fel de mare și cu Windows 7.

Până și Guvernul s-a săturat de Windows XP

„Aplicațiile de monitorizare și administrare a sistemului, precum și cele funcționale de pe consolele dispecer din sistem, sunt compatibile în versiunea actuală doar cu sistemul de operare Windows XP, sistem pentru care producătorul Microsoft nu mai oferă suport și nici licențe. În plus, calculatoarele actuale nu mai sunt compatibile hardware cu acest sistem de operare, fiind nevoie de folosirea de sisteme IT învechite, chiar dacă se instalează puncte de lucru noi.”
Guvernul României

O a doua problemă, dincolo de Windows XP ca suport software, e că echipamentele vechi nu mai sunt compatibile cu cele noi. De exemplu, producătorii nu mai oferă servicii de reparații sau mentenanță. Sau, dacă o fac, o fac în limita pieselor de pe stoc. Problema e mare pentru modulele radio, în special.

Modernizarea, care va însemna și folosirea unui sistem de operare mai modern de Windows XP, e bazată pe trei puncte principale, după cum arată Profit.ro.

  • creșterea capacității de trafic de voce și date concomitent cu creșterea disponibilității și a calității serviciilor oferite de infrastructura PCT
  • asigurarea unei disponibilități de peste 99% a sistemului, chiar și în cazul unor dezastre majore
  • asigurarea ariei de acoperire la nivel național de peste 90% pentru dispozitive mobile şi 80% pentru terminale portabile

Ultimul obiectiv poate fi atins, conform proiectării radio, printr-o reţea de acces radio de minimum 800 celule radio. Altfel, implementarea acestui proiect va dura 36 de luni. Vor fi alocate 46,4 milioane de lei în primul an, 69,6 milioane în al doilea și încă 115,7 milioane de lei în cel de-al treilea an.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele