29 aug. 2019 | 13:14

Microsoft renunță la Windows 7, însă milioane de utilizatori nu sunt pregătiți

ACTUALITATE
Microsoft renunță la Windows 7, însă milioane de utilizatori nu sunt pregătiți

Începând cu 2020, Microsoft va renunța la sistemul de operare Windows 7, însă foarte mulți utilizatori nu au trecut încă la o versiune mai nouă.

La lansarea sistemului de operare, în 2009, Microsoft a promis că va oferi 10 ani de asistență pentru acest produs. Acum, la finalul acestei perioade, compania a anunțat că va întrerupe suportul pentru Windows 7. Asta pentru „ca să ne putem concentra investițiile în susținerea unor tehnologii mai noi și unor experiențe noi deosebite”, spune Microsoft. Astfel, din data de 14 ianuarie 2020, Microsoft nu va mai oferi actualizări de software pentru Windows 7.

În ciuda acestui anunț, milioane de utilizatori continuă să folosească acest sistem de operare în prezent. După ianuarie 2020, aceste dispozitive for fi extrem de vulnerabile la atacuri cibernetice. Astfel, în cazul în care nu ți-ai actualizat sistemul de operare încă, cel mai bine ar fi să o faci până la sfârșitul anului.

Cine continuă să folosească Windows 7 de la Microsoft

În acest sens, experții de la Kaspersky a realizat un studiu. Astfel, au ajuns la concluzia că 47% dintre companiile mici și mijlocii folosesc această versiune a sistemului de operare. De asemenea, 38% dintre consumatori folosesc Windows 7 de la Microsoft. Partea și mai gravă e că și instituții mai importante încă folosesc sistemul de operare. National Health Service din Martea Britanie a anunțat în iulie că aproximativ un milion dintre computerele organizației folosesc versiunea de Windows 7.

Experții spun că, deși trecerea la o versiune mai nouă a sistemului de operare ar putea fi, într-adevăr, costisitoare, costurile ar putea fi mult mai mari odată ce computerele organizațiilor ar urma să fie compromise.

Microsoft recomandă tranziția cât mai rapidă de la Windows 7 către Windows 10 pentru toți utilizatorii produselor sale. Compania insistă în mod special să faci asta înainte de ianuarie 2020, „pentru a evita situațiile în care aveți nevoie de service sau de asistență care nu mai este disponibilă”.