Robotul indestructibil există, dar nu e unul de coșmar, cum te-ai aștepta

Robotul indestructibil există, dar nu e unul de coșmar, cum te-ai aștepta

Robotul indestructibil a devenit realitate, iar scepticii tehnologiei au motive de îngrijorare. Totuși, robotul e inofensiv și e capabil de acrobații uimitoare.

Niște studenți de la universitatea tehnică americană MIT (Institutul de Tehnologie din Massachusetts) au creat robotul despre care spun cu mândrie că e indestructibil.

Nu este făcut din titaniu, nu rezistă la gloanțe sau explozii (deocamdată), dar este foarte rezistent la șocuri și cade de fiecare dată în picioare, la fel ca pisicile.

Robotul care se mișcă precum o felină

Ca urmare a mișcărilor sale de felină, robotul a fost denumit mini-ghepardul pentru că este agil și grațios precum acest animal.

Robotul cântărește doar nouă kilograme, deci mai ușor și decât un curcan, iar membrele sale îi conferă suficientă forță să facă tumbe de pe loc și să-și mențină echilibrul mai bine decât o faci tu, ca persoană.

Componentele sale foarte ușoare și cele trei motoare îi fac să se miște extrem de agil pe terenuri neregulate. Cea mai tare abilitate a sa este, evident, saltul de pe loc de 360 de grade, aterizând perfect pe toate cele patru picioare. Nici măcar nu se clatină.

Robotul a fost realizat din componente ieftine, este ieftin de întreținut și poate fi schimbată orice piesă, chiar și motoarele, în cazul în care apar defecțiuni ireparabile local.

Mini-ghepardul nu există ca să te distrugă. Există pentru că se poate

Benjamin Katz, unul dintre dezvoltatorii care au creat robotul, spune că mini-ghepardul este ca o mașinărie realizată din piese Lego. Diferența este că acesta e mult mai rezistent.

În clipul de prezentare, se poate vedea cât de bine își menține echilibrul chiar și atunci când este împins cu piciorul. Atunci când cade pe spate, nu se panichează ca un gândac și nu rămâne imobilizat. Robotul își coordonează perfect cele patru picioare și reușește să-și ia avânt astfel încât să se întoarcă în poziția inițială.

Creatorii mini-ghepardului spun că nu au avut un scop precis pentru realizarea lui, doar au vrut să demonstreze că se poate. O mulțime de invenții au apărut din dorința de a arăta că se poate, iar unele sunt și azi utilizate în scop distructiv.

Sperăm însă că mini-ghepardul nu o să fie niciodată mai mult decât un cățeluș mecanic și nu viitorul Terminator al omenirii.

Citește și:
Sursa: MIT News