09 ian. 2019 | 13:35

Mașina cu picioare reinventează roata și ar putea schimba viitorul

VIDEO ACTUALITATE

Mașina cu picioare ar putea însemna revoluția în domeniul auto, dar, conceptul, pe cât e de uimitor și de necesar, pe atât e de departe de a deveni realitate. Totuși, și-a făcut intrarea la CES 2019.

Desigur, nu a fost prezentat decât într-o formă virtuală, într-un clip de prezentare, dar, chiar și așa, tot este spectaculos.
Bizarul vehicul are și roți, la fel ca oricare altă mașină, dar ele nu mai sunt legate prin osii, ci sunt racordate la niște membre robotice care se extind atunci când înaintarea pe roți devine imposibilă.

Conceptul mașinii cu picioare nu vine de la o companie despre care n-ai auzit sau de la un start-up insignifiant, ci de la Hyundai, una dintre cele mai mari companii auto din lume, după cum știi. Compania a prezentat vehiculul în cadrul Global Stage for Innovation (CES) 2019, din Statele Unite, eveniment care reunește invenții, idei inovative și tehnologii din întreaga lume.

Hyundai este plină de surprize în ultimul timp, venind cu o serie de idei inovatoare, dar, ca orice tehnologie revoluționară, îi trebuie mult timp până când urmează să devină realitate.

Mașina cu picioare, vehiculul aproape perfect

masina cu picioare hyundai

Se spune că istoria umanității și chiar întreaga planetă s-a schimbat în momentul în care omul a descoperit roata. Este una dintre invențiile capitale care au schimbat lumea și au făcut diferența dintre om și restul animalelor. De ce ar vrea oamenii, după 5.000 de ani de utilizare a roții, să se întoarcă la origini? Din necesitate, evident.

Atât roțile, cât și șenilele au propriile limite atunci când întâlnesc în cale obstacole peste care nu pot trece. Dar, dacă le combini cu niște picioare extensibile, acele obstacole nu mai sunt o problemă.

Hyundai a creat în mediul virtual așa-numitul Elevate, mașina cu picioare capabilă să circule atât pe șosea, cât și în afara ei, dar mult mai bine decât un SUV, o amfibie sau un tanc pentru că picioarele respective îl ajută să escaladeze bolovani, stânci, dealuri, să treacă peste ape de mică adâncime sau să străbate întinderi acoperite cu zăpadă, fără să se împotmolească.

Cele patru picioare sunt situate sub cabina vehiculului, dar articulațiile extrem de mobile, dar puternice îi permit să pășească atât ca un mamifer, cât și ca o reptilă (vezi în clipul de prezentare cele două tipuri de mers).

Înaintarea robotică a lui Elevate nu pare să zdruncine pasagerii. E ca și cum te-ai deplasa pe un animal mare, precum o cămilă sau…o șopârlă, cu diferența că nu mai stai pe el, ci în interior, deci ești mai în siguranță.

Un alt avantaj este că Elevate are cabină interschimbabilă, adică poate fi personalizată, în funcție de necesitate. Cea mai mare utilitate ar avea-o pentru pompieri sau în domeniul militar, pentru a salva victimele din locuri greu accesibile vehiculelor convenționale.