Descoperirea meteo care îți va permite să-ți plănuiești vacanța mai din timp

Descoperirea meteo care îți va permite să-ți plănuiești vacanța mai din timp

În prezent, sistemele meteorologice sofisticate pot oferi o prognoză meteo destul de precisă cu până la zece zile în avans. Oamenii de știință au găsit însă o nouă modalitate prin care să prelungească acest interval și să ne spună dacă va fi ploaie sau soare pe o perioadă mai lungă de timp.

Toate prognozele meteo se bazează pe starea vremii din prezent. Cu cât se orientează mai mult în viitor, cu atât devine mai greu pentru oamenii de știință să prezică cum se va schimba starea vremii, din cauza nenumăratelor variabile implicate. Dacă tehnica pe care cercetătorii încearcă să o dezvolte va funcționa, am putea primi date precise despre vreme cu patru sau chiar cinci zile în plus față de standardul de zece zile. Secretul care va permite extinderea acestei perioade stă în înregistrarea observațiilor inițiale: starea vremii din prezent.

Prin reducerea variabilelor în timpul citirii informațiilor în timp real, cercetătorii au putut să facă supercomputerele să producă prognoze precise pe o perioadă de până la două săptămâni. Aceste stări inițiale sunt compilate din date colectate de la sateliți, baloane și stații meteorologice, însă nu sunt perfecte. Modelele de prognoză rulează scenarii multiple, bazate pe variații diferite ale stărilor inițiale și obțin apoi un rezultat.

Cercetătorii din spatele acestui noi studiu au modificat această abordare și au presupus că starea inițială a vremii este aproape perfectă. Ei folosesc de zece ori mai puține variabile.

Pentru a testa teoria, cercetătorii au folosit evenimentele meteorologice din 2016. Au descoperit că, prin folosirea acestui nou sistem, un nivel rezonabil de acuratețe al datelor meteo s-a menținut numai pe o perioadă de până la două săptămâni. După acest prag, modelul nu a coincis cu ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în 2016.

Unele surse oferă date despre vreme și în intervalul care depășește cele două săptămâni, însă meteorologii avertizează că acele informații sunt prea speculative pentru a fi de folos.

Deși această nouă abordare mai are nevoie de îmbunătățiri, două săptămâni de informații meteo precise sunt un interval mai lung ca niciodată și reprezintă un salt reprezentativ de la limita de zece zile cu care meteorologii lucrează în prezent.

Citește și: