IBM vrea să-ți folosească telefonul pentru o prognoză meteo mai bună

IBM vrea să-ți folosească telefonul pentru o prognoză meteo mai bună

În lume există miliarde de smartphone-uri și acestea ar putea fi utilizate pentru a prezice mai bine schimbările climatice. IBM are un proiect prin care vrea să folosească telefoanele ca să-ți dea o mai bună prognoză a vremii.

Compania cu o vechime de peste 100 de ani a anunțat la CES 2019 IBM Global High-Resolution Atmospheric Forecasting System (GRAF) despre care spune că este „cel mai precis sistem de prognozare a vremii din lume”.

Creierul întregii operațiuni este supercomputerul POWER9 de la IBM și folosește informații de la barometrele smartphone-urilor din întreaga lume pentru a îmbunătăți prognozele meteo.

Sistemul ar fi primul care să poate precize furtuni mici ce au loc în jurul globului. În prezent, în afara Statelor Unite, a Japoniei și a altor câteva țări (majoritatea în Europa de Vest) restul lumii trebuie să se mulțumească cu prognoze mai puțin precize și care acoperă arii de 12-15 km pătrați, prea mari pentru a surprinde fenomene meteorologice mici, locale.

În mod tradițional, aceste sisteme se actualizează mai rar, odată la fiecare șase sau 12 ore. GRAF s-ar actualiza la fiecare oră și ar putea oferi prognoze mai precize pe zone de până la 3 kilometri pătrați.

Nu este clar cum vor fi folosite aceste informații de pe smartphone-uri, dar IBM insistă că va aduna doar date de la oameni care aleg să facă asta.

De asemenea, nu se știe exact dacă acestă colectare de date se va face prin instalarea unei anumite aplicații sau printr-o aplicație existentă precum The Weather Channel.

În plus, GRAF va folosi și date de la aeronave pentru a obține rezultate mai bune. IBM crede că un astfel de sistem va fi extraordinar pentru regiunile unde nu există echipamente dedicate pentru prognoza meteo.

Predicțiile sistemului ar trebui să fie disponibile cândva în 2019, totuși IBM spune că tu ai putea avea acces la aceste prognoze prin intermediul aplicației The Weather Channel sau de pe site-ul weather.com.

Sursa: IBM