Primul pas către Robocop: câinii roboți au început să fie folosiți de Poliție

Primul pas către Robocop: câinii roboți au început să fie folosiți de Poliție

Boston Dynamics are o lungă istorie când vine vorba de crearea unor roboți care sunt gata de acțiune. Nu te-ai fi așteptat însă să fie folosiți de poliție. S-a întâmplat însă.

De-a lungul anilor, am văzut mai multe demonstrații impresionante de forță din partea celor de la Boston Dynamics. Compania americană s-a aflat într-o perpetuă căutare pentru a exploata abilitățile creațiilor sale în seturi de circumstanțe cât mai verosimile. Se pare că s-a și întâmplat.

Postul de radio american WBUR și ACLU au aflat în urmă cu puțin timp că divizia de dezamorsare a bombelor din cadrul Poliției de Stat din Massacusetts a închiriat câțiva roboți canini din familia Spot între lunile august și noiembrie de la Boston Dynamics. Din documentul devenit public, nu este foarte clar rolul pe care urmează să-l servească respectivii roboți, dar premisa este destul de clară. Practic, sunt meniți să protejeze polițiști adevărați de situații periculoase. Dacă la un momentdat vor înlocui polițiștii în majoritatea circumstanțelor, asta e.

Un purtător de cuvânt al Poliției din Massachusetts a afirmat că roboții au fost folosit ”dispozitive mobile de observație de la distanță” pentru a monitoriza dispozitive suspecte și locații periculoase. Pe lângă perioada de antrenament, câinii robotici au luat parte la două situații reale, conform poliției.

Din raportul respectiv, nu este foarte clar cât de autonom a fost Spot, dar oficialii de la poliție au insistat pe faptul că nu l-au personalizat în niciun fel și nici nu i-au atașat arme. Aparent, nici licența de utilizare din partea producătorului nu a permis vreo modificare. În plus, era interzisă utilizarea roboților pentru ”a răni sau intimida oameni”. O captură video a unei intervenții la care au fost implicați câinii robotici de la Boston Dynamics a fost a prezentată de curând în cadrul TechCrunch Sessions: Robotics de către Marc Raibert, directorul Boston Dynamics.