Primul pacient uman pus în moarte clinică: ce au câștigat doctorii din intervenția neobișnuită

Primul pacient uman pus în moarte clinică: ce au câștigat doctorii din intervenția neobișnuită

Similar cu povestea unui SF din ultimele decenii, un pacient cu mici șanse de supraviețuire a fost pus în moarte clinică sau hirbernare, pentru prima oară de la descoperirea procesului.

Au vrut să câștige timp. Doctorii erau siguri că o intervenție chirurgicală realizată în condiții uzuale nu ar fi avut o rată de succes prea mare. Din acest motiv au apelat la un artificiu intitulat ”suspended animation” sau moarte clinică indusă. Ideea era să pui pe pauză întregul sistem de funcționare al unui organism cu scopul de a avea mai mult timp pentru realizarea unei intervenții chirurgicale pe un pacient într-o stare critică. Dacă nu era evident, întregul proces de a transpune un corp uman în hibernare este foarte riscant. Din acest motiv, a fost făcut experimentul doar pe indivizi cu o șansă de supraviețuire de 5%.

Conform unui caz detaliat în New Scientist, un grup de doctorii din Statele Unite ale Americii au reușit să pună un pacient în hibernare pentru prima oară, iar succesul experimentului ar putea schimba radical viitorul intervențiilor în situații de urgență. Intervenția este intitulată momentan EPR (”emergency preservation and resuscitation”) sau conservare de urgență și resuscitare. Testele în acest sens au fost realizate în trecut în Centrul Medical din cadrul Universității din Maryland, pe pacienți cu traume acute, precum înjunghieri sau împușcături.

Procesul efectiv de transpunere a unui pacient în moarte clinică implică răcirea rapidă a corpului prin înlocuirea sângelui din organism cu soluție salină foarte ree. Inima încetează să mai bată, iar activitatea creierului se suspendă aproape complet. La temperatură normală, corpul uman are nevoie de un flux constant de oxigen proaspăt pentru a rămâne în viață, dar scăderea bruscă a temperaturii încetează sau încetinește semnificativ reacțiile chimice din interiorul celulelor. În consecință, cantitatea de oxigen necesară este mai mică. În timp ce în condiții normale creierul uman poate să stea doar cinci minute fără oxigen până la apariția unor pagube iremediabile, când corpul este suspendat în EPR, echipa de chirurgi are aproximativ două ore să trateze rănile unui pacient până când corpul îi este încălzit, iar inima îi este repornită.

Momentan, nu este foarte clar cât timp ai pentru astfel de intervenții, până când corpul uman ajunge să sufere. Limita de două ore a fost stabilită arbitrar, ca o valoare cu riscuri minime.