Bacteriile care supraviețuiesc antibioticelor și intră în „hibernare”

Bacteriile care supraviețuiesc antibioticelor și intră în „hibernare”

Cercetătorii au descoperit o nouă strategie de supraviețuire a bacteriilor prin care acestea pot face față chiar și celor mai puternice antibiotice.

Bacteriile au reușit să dezvolte anumite strategii de supraviețuire complexe. Este cunoscut deja că unele bacterii pot intra într-o stare de inactivitate, adică o stare de somnolență care pentru a evita perioade de înfometare sau atacuri din cauza condițiilor extreme.

O echipă internațională de biologi de la Swammerdam Institute for Life Sciences din cadrul Universității din Amsterdam a descoperit o nouă stare metabolică, situată la granița dintre activitate și inactivitate, în care bacteriile sunt într-o stare, spun aceștia, asemenea unor zombie. Organismul își încetinește toate procesele metabolice pentru a supraviețui pentru perioade extinse de timp, în cazul în care nu există suficienți nutrienți în mediul înconjurător.

Cercetătorii au început să studieze inițial Bacillus subtilis, o bacterie comună cunoscută pentru capacitatea sa de a intra în stări lungi de inactivitate prin transformarea sa într-un endospor. Există anumite forme mutante ale acestei bacterii care nu sunt capabile să capete forma unui endospor, dar tot pot supraviețui pentru lungi perioade de înfometare.

În mod normal, bacteria Bacillus este cilindrică, dar, prin înfometare, aceasta s-a micșorat până a devenit aproape sferică. Multe procese ale bacteriei s-au modificat, dar nu s-au oprit în mod complet (cum se întâmplă atunci când bacteria este în condiția de endospor). Bacteria a continuat chiar să se dividă, chiar dacă a făcut acest lucru de 400 de ori mai lent decât în mod obișnuit, a declarat Leendert Hamoen, unul dintre cercetătorii care au participat la studiu.

Acest proces a fost numit creștere oligotrofă de către cercetători, adică o creștere într-un mediu slab în nutrienți. Potrivit studiului, o bacterie aflată în faza oligotrofă este mult mai tolerantă la anumite antibiotice. Acest lucru ar putea fi o strategie pe care bacteriile o folosesc pentru evitarea distrugerii lor cu antibiotice.

Întrebarea pe care cercetătorii și-o pun acum este dacă alte bacterii asemenea celei Bacillus pot recurge la acest truc. Dacă da, acest lucru ar putea schimba complet perspectiva asupra bacteriilor și am putea descoperi cum pot face acestea față antibioticelor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: newatlas