Premiera Game of Thrones a depășit recorduri importante, la TV și din piraterie

Premiera Game of Thrones a depășit recorduri importante, la TV și din piraterie

A început ultimul sezon din Game of Thrones. Episodul nu a fost neapărat spectaculos, dar dacă te uiți la statistici, ai crede altceva.

În funcție de zona de pe mapamond în care te afli, ai văzut duminică sau luni premiera Game of Thrones. Discrepanța între diferite țări a creat un interes și mai mare pentru sursele alternative de vizionare. Chiar și așa, numărul celor care s-au îngrămădit în fața televizorului a fost mai mare ca niciodată.

La scurt timp după premieră, HBO a publicat statisticile legate de vizionare. Doar în Statele Unite, 17,4 milioane de oameni au văzut legal primul episod din Game of Thrones, în fața TV-ului. Ca referință, premiera sezonului șapte a strâns doar 16,1 milioane, în timp ce finalul sezonului trecut a generat o audiență de 16,9 milioane. Cu alte cuvinte, numărul fanilor a mai crescut un pic în anul de pauză dintre sezoane.

În materie de piraterie, show-ul a ajuns cu câteva ore mai devreme la abonații unor servicii precum DirectTV Now. De nerăbdare, astfel de discrepanțe au alimentat piratarea episodului chiar și de către persoane care plătesc un abonament la HBO sau HBO Go.

Prima variantă a show-ului care a ajuns online nu a provenit însă dintr-un flux video DirectTV Now, ci de pe Amazon, de unde l-ai fi putut cumpăra la câteva minute după începerea premierei. Sezoanele trecute din Game of Thrones au inclus cele mai piratate episoade din toate timpurile și nu este exclus să se repete situația și cu sezonul opt.

Pe ThePirateBay, timp de mai bine de 24 de ore, cele mai populare torrente au fost versiuni ale primului episod din noul sezon. Aproximativ 120.000 de oameni au partajat doar una dintre versiuni la un moment dat. Se pare cea mai populară a fost o iterație de 3,34GB în format 1080p a grupului Memento. Numărul total de download-uri va gravita probabil în jurul a câteva milioane, dar este greu de monitorizat.

Un lucru este însă sigur, va fi greu de depășit recordul din 2015 când peste 250.000 de oameni partajau o singură versiune a unui episod GoT. Motivul are legătură cu faptul că, în 2019, mulți se uită la filme și seriale pe site-uri care facilitează streamingul ilegal, fără să mai descarce episoade în prealabil de pe torrent.