Game of Thrones, S08E01: începutul lent al unui sezon captivant

Game of Thrones, S08E01: începutul lent al unui sezon captivant

Game of Thrones e un serial care te prinde sau nu, de care ești mândru că îl urmărești sau dimpotrivă, te bucuri că nu te numeri printre fanii înnebuniți. Eu fac parte dintre fanii serialului și abia așteptam să apară sezonul opt.

Primul episod din sezonul opt a fost disponibil pentru România la patru dimineața, dar eu l-am văzut abia seara târziu. Am reușit să mă feresc de spoilerele de pe internet sau de la prieteni pe tot parcursul zilei, deci am ajuns la proiecția episodului la cinema organizată de HBO fără să știu la ce să mă aștept.

Când vine vorba de Game of Thrones, totul este complex. Atât personajele și legăturile dintre familii, cât și plot-ul. Faptul că sezonul opt s-a lăsat așteptat și a apărut după mai mult de un an și jumătate de pauză nu a făcut deloc mai ușor să-mi amintesc în ce stadiu au rămas personajele în sezonul șapte.

Femeile par să fie cele care dețin puterea în ultimul sezon. Lupta pentru cucerirea tronului pare să se dea între Cersei și Daenerys. Una are avantajul dragonilor și a două armate, Dothraki și Unsullied, iar cealaltă ar recurge la absolut orice mijloc pentru a-și atinge scopurile. Inclusiv „alianța” cu libidinosul Euron Greyjoy.

Episodul din noul sezon nu e deloc diferit de cele din sezoanele anterioare. Are toate caracteristicile specifice Game of Thrones: sânge, sex, dragoni și personaje avide de putere.

Tyrion e la fel de cocky ca întotdeauna, Bran e la fel de ciudat iar lui Cersei nu-i lipsește nici de data aceasta paharul din mână, din care soarbe la fel de mult vin.

Episodul Game of Thrones e plin de reuniuni

Episodul are puțin peste 50 de minute, ceea ce nu prea lasă loc de foarte multă acțiune sau conversații cu adevărat semnificative. Creatorii serialului ne reintroduc lent în atmosfera Game of Thrones. Ne lasă cu mai multe întrebări decât răspunsuri.

În acest prim episod avem parte de multe reuniuni. Personaje din părți total opuse ale lumii care nu s-au mai cunoscut niciodată ajung să se întâlnească și nu se lasă tocmai cu petreceri în pijamale și împletit de codițe. Deși vine din sud, unde e mereu cald și bine, Daenerys se echipează și ea cu blana specifică nordului și ajunge la Winterfell. Totuși, nu e primită cu flori de cei care nu o cunosc.

Avem parte și de momente de tandrețe între Daenerys și Jon, iubitul, nepotul, supusul și aliatul său.

Game of Thrones ne oferă și momente mai emoționante în care vechi prieteni și membri ai familiei se reunesc după ani întregi. Momente în care m-am întrebat dacă în lumea reală s-ar mai fi recunoscut, având în vedere cât de diferit arată unele personaje în comparație cu sezoanele trecute.

De departe cea mai tăcută și plină de sentimente de tot felul reuniune e cea din ultima scenă a episodului, între două personaje care nu au mai împărțit o scenă din primul episod al sezonului întâi din serial.

Game of Thrones devine din ce în ce mai întunecat

La debutul serialului probabil nu ne-am gândit niciunul că lupta pentru putere ar putea implica și creaturile cu ochi albaștri de la nord de zid.

Game of Thrones nu a fost niciodată un serial senin, dar povestea devine din ce în ce mai sumbră. White walkerii joacă un rol extrem de important în plot-ul serialului și problemele cauzate de aceștia nu lipsesc nici din primul episod al noului sezon. Au fost secvențe care m-au dus mai degrabă cu gândul la un film de groază cu creaturi supranaturale decât la serialul despre cucerirea Tronului de Fier.

Din ce în ce mai dark sunt și imaginile din film, la propriu. Multă lume s-a plâns că multe scene sunt mult prea întunecate pentru a putea distinge clar acțiunea. Și pe bună dreptate. În unele secvențe poți vedea doar câte un ochi sau câte o mână, care nu știi sigur cui aparține.

Pe de altă parte, secvențele care se pot vedea clar sunt impresionante, ca de obicei. Dragonii pot fi văzuți și ei în toată splendoarea lor, cu CGI impresionant, ca întotdeauna.

Experiența episodului la cinema a fost una interesantă, mai ales în momentul în care toată lumea a început să „cânte” odată cu intro-ul serialului. Au fost și momente amuzante în serial și replici la care toată sala a râs, în special la glumele smart ale lui Tyrion.

Deși mi-a făcut plăcere să-l urmăresc, tot episodul mi s-a părut unul lent. Totuși, a meritat aproape doi ani de așteptare? Deocamdată nu chiar. Dar ăsta nu a fost decât primul episod. Sezonul abia a început și sunt sigură că nu voi fi dezamăgită.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI