13 feb. 2019 | 11:43

Implantul cardiac care se încarcă wireless ar putea salva milioane de vieți

ACTUALITATE
Implantul cardiac care se încarcă wireless ar putea salva milioane de vieți

Primul dispozitiv de asistență ventriculară (VAD) a fost folosit de doctori acum mai bine de 50 de ani. De atunci, dispozitivele au salvat nenumărate vieți. Și urmează o revoluție pentru ele.

În decembrie 2019, doctorii de la National Research Center for Cardiac Surgery din Astana, Kazahstan au folosit cu succes un VAD, o pompă mecanică menită să ajute inima să pompeze sânge pentru restul corpului. Diferența față de altele e că aceasta se încarcă wireless.

Dispozitivul a fost dezvoltat pentru a îmbunătăți viața pacienților care sunt în așteptarea unui transplant inimă. Cel care l-a primit e un bărbat de 24 de ani care suferea de insuficiență cardiacă în ultimul stadiu.

Aceste pompe mecanice sunt folosite pentru pacienți cu speranța de viață măsurată mai degrabă în zile sau luni decât în ani sau decenii. În mod normal, un VAD se încarcă printr-un cablu care pornește din dispozitiv, iese prin abdomenul pacientului și este apoi conectat la o priză sau la o baterie externă pentru a se încărca.

Pacienții trebuie să aibă în permanență baterii de rezervă, pentru că nu au decât 15 minute să le înlocuiască.

Noua tehnologie însă nu are nevoie de vreun cablu, mulțumită unui sistem de încărcare creat de compania israeliană Leviticus Cardio. Dispozitivul este monitorizat cu ajutorul unui monitor care se poartă la încheietură, pentru a vedea nivelul bateriei sau dacă VAD-ul experimentează vreo defecțiune. În acest caz, o alarmă cu vibrații se declanșează.

Noul dispozitiv, purtat ca o vestă, folosește ceea ce compania producătoare numește transfer de energie coplanar pentru a încărca fără niciun fir pompa cardiacă. Bateria durează aproximativ opt ore, după care vesta trebuie purtată din nou. Avantajul principal îl reprezintă faptul că pacientul se poate deplasa liber, fără să fie nevoit să stea într-un pat de spital.

VAD-ul wireless are incorporată și o opțiune tradițională de încărcare, cu fir, în cazul unei defecțiuni.

Bolile cardiovasculare ucid aproape 18 milioane de oameni în fiecare an, ceea ce înseamnă 31% din decesele la nivel global, potrivit World Health Organization.