06 nov. 2018 | 20:11

Cum îți afectează băuturile energizante sănătatea vaselor de sânge

ACTUALITATE
Cum îți afectează băuturile energizante sănătatea vaselor de sânge

Pe lângă faptul că sunt pline cu zahăr, băuturile energizante sunt adevărate bombe cu ceas pentru sănătatea ta. Cu toate acestea, mulți oameni ignoră sfaturile medicilor și aleg să le consume în continuare.

Potrivit estimărilor, băuturile energizante au cu 60% mai multe calorii și cu 65% mai mult zahăr decât băuturile răcoritoare. De asemenea, consumul de energizante a fost asociat cu diverse probleme de sănătate, inclusiv afecțiunii care afectează inima, nervii și stomacul.

Unii cercetători cred că efectele cardiovasculare secundare ale băuturilor energizante ar putea avea legătură cu efectele asupra funcției endoteliale sau a vaselor de sânge.

John Higgins și colegii săi de la McGovern Medical School din Huston au studiat 44 de studenți nefumători de 20 de ani, prin testarea funcției endoteliale înainte și după consumul de energizante.

La o oră și jumătate după consumare, cercetătorii au verificat dilatarea arterelor tinerilor, printr-o metodă care indica sănătatea generală a vaselor de sânge. Ei au descoperit că dilatarea a fost de 5,1% în diametru înainte de consumarea băuturii și a scăzut la 2,8% după aceasta, lucru care indică o afectare acută a funcției vasculare.

Cercetătorii consideră că efectul negativ are legătură cu combinația de ingrediente din băutură, cum ar fi cafeina, taurina și zahărul.

„Deoarece băuturile energizante devin tot mai populare, este important să studiem efectele pe care le au asupra celor care beau frecvent și să determinăm, dacă e cazul, care ar fi recomandarea sigură de consum”, au menționat autorii studiului.

Băuturile sunt cu atât mai periculoase pentru copii, care se pot alege cu dureri de cap sau stomac, probleme cu somnul și hiperactivitate, pe lângă riscul evident de obezitate pe care doza mare de zahăr o aduce cu sine.