Google, dată în judecată că a furat datele a milioane de utilizatori iPhone

Google, dată în judecată că a furat datele a milioane de utilizatori iPhone
Andreea Cuzub
Andreea Cuzub
10:15 23.05.2018

În timp ce tot scandalul Facebook – Cambridge Analytica pare că nu se mai termină, avem o altă companie gigant care intră în horă. Noul actor este Google, care este dat în judecată pentru că ar fi colectat date de la utilizatori de iPhone.

Google a fost acuzat de „urmărirea clandestină” a 4,4 milioane de utilizatori de iPhone din Marea Britanie și se confruntă cu un proces în acest sens – persoanele cer despăgubiri de aproximativ 4,29 miliarde de dolari.

Potrivit unui raport al The Guardian, Google a reușit să colecteze date de la utilizatorii de iPhone prin intermediul browser-ului Safari. Această lacună a fost găsită de un doctorand în 2012, a fost denumit „Safari Workaround” și le-a permis celor de la Google să colecteze date cu caracter personal.

Informațiile adunate includ, printre altele, rasa utilizatorilor, clasa socială, locația, sănătatea fizică și mentală, opiniile politice, obiceiurile legate de cumpărături și datele financiare. Aceste informații au fost folosite pentru a clasifica utilizatorii în mai multe grupuri, astfel încât Google să poată să ofere „o publicitate mai bine orientată”.

De exemplu, oamenii au fost grupați în „iubitori de fotbal” sau „entuziaști din domeniul afacerilor”, iar astfel fiecare primește reclame cu ceea ce îl interesează.

Oficiali Google au declarat că nu există semne că browser-ul Safari a partajat datele cu caracter personal unor terți și că nu este nicio modalitate de a afla dacă cineva a fost afectat de recoltarea datelor. Acțiunea este condusă de Richard Lloyd, iar grupul care îl susține dorește ca acesta să fie un proces colectiv, deoarece toți consumatorii au același interes.

Google ar putea ajunge, în viitor, în centrul unui scandal similar cu cel al Facebook, având în vedere cantitatea de date pe care o poate obține de la noi, așa că rămâne de văzut ce rezervă viitorul gigantului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: Fossbytes