Cum poți face plasmă la tine acasă cu un bob de strugure

Cum poți face plasmă la tine acasă cu un bob de strugure

În școală învățăm că există trei stări de agregare a materiei – solid, lichid și gazos. Doar că mai este și o a patra stare – plasma. Ea este un fel de gaz total sau parțial ionizat, per total neutru din punct de vedere electric. Partea cea mai bună? O poți face la tine acasă, cu un singur bob de strugure.

Dacă tai un bob de strugure în două, astfel încât cele două jumătăți să mai fie conectate de o pieliță mică, și le pui în microunde, din acestea țâșnește plasmă. Există nenumărate videoclipuri pe YouTube care arată acest fenomen, însă oamenii de știință nu au știut până de curând de ce se întâmplă acest lucru.

Profesorul asociat Pablo Bianucci, de la Departamentul de Fizică din cadrul University in Montreal, și colegii săi au filmat o varietate de struguri, mărgele din hidrogel și ouă de prepeliță umplute cu apă cu ajutorul unor camere care pot filma 1.000 de cadre pe secundă. Ei au pus aceste obiecte în cuptoare cu microunde de uz casnic. Ușa unuia dintre cuptoare a fost însă modificată astfel încât să pară transparentă pentru camerele termale.

Astfel, cercetătorii au descoperit că mărimea și compoziția unui strugure la microunde determină capacitatea acestuia de a se aprinde, după cum a explicat Bianucci. Se pare că mărimea și conținutul de apă afectează felul în care strugurii și alte obiecte sferice mici interacționează cu radiațiile de la cuptorul cu microunde. „Este o coincidență norocoasă în faptul că strugurii au atât compoziția (în principal apa) și mărimea corecte” astfel încât o singură undă de radiație de la cuptorul cu microunde poate să încapă într-un bob de strugure.

Când cele două jumătăți ale unui bob de strugure sunt lovite de radiații, microundele care sunt prinse în țesuturile din fiecare jumătate de strugure folosesc pielița dintre jumătăți ca un pod. „Asta rezultă un punct fierbinte cu un câmp electromagnetic mult mai puternic între struguri”, a zis cercetătorul. „Acest câmp puternic amplificat [generează apariția] plasmei”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Live Science