Piața de telefoane scade în continuare, dar cele scumpe sunt la modă

Piața de telefoane scade în continuare, dar cele scumpe sunt la modă

După ce am confirmat o scădere importantă a vânzărilor din piața de mobile, se pare că există o perspectivă un pic mai roz pentru creatorii de smartphone-uri scumpe.

În primele săptămâni ale acestui an, majoritatea creatorilor de mobile au confirmat o scădere importantă a vânzărilor înregistrată pe anul trecut, comparativ cu 2017. Dacă ai în vedere performanța de acum câțiva ani, Apple trece printr-o perioadă nefastă și același lucru se poate spune despre Samsung. Producătorul chinezesc Huawei este singurul care se poate lăuda cu o explozie a vânzărilor în aproape fiecare colț al mapamondului.

Pentru a ne forma însă o imagine completă a situației din piața de mobile, cei de la Counterpoint au publicat un studiu referitor la vânzările din decembrie 2018. Trăgând linie, vânzările de mobile au scăzut cu două procente. Dacă ne uităm însă doar la terminalele scumpe, a căror valoare depășește 400 de dolari, acolo s-a înregistrat o creștere de 18%.

Cel mai probabil, oamenii au început să își dea seama că o investiție într-un smartphone mai scump este una pe termen mai lung și se reflectă în schimbarea mai rară a celui mai important gadget din viața ta. Deși valoarea acțiunilor Apple a scăzut în ultimele luni, pe segmentul de piață format din mobile mai scumpe de 800 de dolari, dominat aproape exclusiv de gigantul din Cupertino, numărul unităților comercializate a explodat. Americanii au 80% din acea piață.

Trăgând linie, Apple are 51% din piața smartphone-urilor premium mai scumpe de 400 de dolari, în timp ce Samsung ocupă poziția a doua cu 22%. Huawei este pe locul trei în top cu 10%, datorită vânzărilor de P20 și Mate 20.

În concluzie, în timp ce vânzările de terminale ultra-premium de peste 800 de dolari au înregistrat cea mai mare creștere, pe zona de aparate premium s-au vândut cele mai multe unități. Un nume interesant în top este cel al OnePlus, chinezii s-au bucurat de cea mai mare creștere datorită vânzărilor din India. În privința pronosticurilor pentru viitorul apropiat, Counterpoint se așteaptă ca tranziția la 5G și lansarea primelor telefoane pliabile să alimenteze din nou un val de achiziții pe zona de high-end.

studiu mobile counterpoint

Citește și: