Piața de smartphone-uri trece printr-o perioadă tristă: ce spun studiile

Piața de smartphone-uri trece printr-o perioadă tristă:  ce spun studiile

De la mijlocul anului trecut, a devenit evident că vânzările de mobile se află în scădere. Obsesia noastră pentru cel mai bun și mai spectaculos smartphone s-a ponderat, iar giganții au de suferit.

Companii importante din tech au avut un an greu în 2018 când vine vorba de comercializarea celor mai atractive telefoane de top. Cu cât smartphone-urile au devenit mai performante, motivația să investești într-un terminal scump s-a diminuat, iar nevoia reală de upgrade tinde să fie un mit. Până și un Xiaomi de 200 de euro face minuni pe partea de performanță brută și se comportă mai mult decât decent la fotografii sau înregistrări video.

În acest context, nu ar trebui să vină ca o surpriză noul studiu publicat de Gartner pentru al patrulea trimestru din 2018. Acesta este ilustrat în tabelul de mai jos, alături de situația pe întregul an care s-a încheiat în decembrie.

Conform analizei realizate de americani, numărul total de dispozitive vândute în întregul an a fost de 408,358 milioane de aparate, în creștere cu 0,1% față de 2017, când s-au vândut 407,845 milioane de terminale. Având în vedere creșterea atât de mică, este previzibil faptul că, în momentul în care defalchezi vânzările pe companii, unele au ieșit pe minus.

La nivel global, pierzătorul anului a fost Apple, cu o scădere de 11,8 procente în sezonul sărbătorilor, comparativ cu același trimestru din 2017. Nici Samsung nu s-a aflat într-o situație foarte roz, cu o scădere importantă de la an la an, dar și-a menținut poziția de lider în clasament datorită discrepanței care s-a format în anii trecuți.

Cea mai interesantă și agresivă evoluție au avut-o cei de la Huawei. Cu o creștere de aproape o treime față de acum un an, chinezii au toate șansele să ocupe locul doi în clasament, în defavoarea Apple. Xiaomi și Oppo se află pe pozițiile patru și cinci. Deși, în 2017, ordinea lor era invers.
gartner mobile t4 2018

Sursa: Gartner