Gartner: In lumea internationala a smartphone-urilor, Samsung si Apple dau tonul

Gartner: In lumea internationala a smartphone-urilor, Samsung si Apple dau tonul

Un fapt confirmat de Gartner este ca lupta pur si simplu nu se mai duce pentru primul sau al doilea loc cand vine vorba de vanzari de smartphone-uri.

gartner top companies smartphone

In piata globala de telefoane, Apple si Samsung au comercializat sau detin 52% din aceasta afacere profitabila. Tot aceste companii, impreuna, au cea mai mare putere a brandului dat fiind asocierea cu produse de calitate. Din acest motiv va fi aproape imposibil in urmatorii ani ca cineva sa ii detroneze.

In ultimul trimestru al lui 2012, Samsung a vandut 64,5 milioane de unitati, o valoare cu 85,3% mai mare fata de aceleasi trei luni ale anului 2011. Si vanzarile Apple au crescut la nivel international, inregistrand 43,5 milioane de unitati cu 22,6% mai mult decat in urma cu un an.

Indiferent cat vor lupta Microsoft sau BlackBerry sa schimbe rata globala de adoptie, si la acest capitol doi jucatori detin fraiele industriei. In trimestrul patru al lui 2012, 145 milioane de smartphone-uri comercializate au venit preinstalate cu Android, pentru un total de 69,7% din intreaga piata de telefoane. In conditiile in care acest segment este cu 18,4%  mai mare fata de acum un an, nu vine ca o surpriza ca pana si iOS-ul celor de la Apple a avut de suferit. Pe locul doi se afla iDevice-urile, cu o cota de piata de 23,6%, in scadere de la 20,9% in ultimul trimestru al lui 2011.

Gartner top companii vanzari smartphone-uri

La capitolul detalii, Huawei a crescut cu 73,8% in 2012 in comparatie cu 2011. Din pacate, desi a vandut 27 milioane de terminale in 12 luni, aceasta cifra nu-i asigura locul trei in acest top, pentru o perioada prea lunga. Pentru a va da seama cat de putin volatila va fi piata in urmatorul an sau doi este suficient sa va uitati la cota de piata a unor platforme precum BlackBerry cu 3,5% din piata sau Windows Phone cu 3%. Mai crede cineva ca se poate invarti roata si subit vom vedea gadgeturi cu WP8 in buzunarele catorva zeci sau sute de milioane de utilizatori?