10 oct. 2019 | 12:22

Pericolul alimentar asupra căruia nimeni nu te informează cât ar trebui

ȘTIINȚĂ
Pericolul alimentar asupra căruia nimeni nu te informează cât ar trebui

Specialiștii avertizează că consumul excesiv de sare poate avea nenumărate riscuri asupra sănătății noastre. În acest sens, aceștia cred că solnițele ar trebui să aibă mesaje de avertizare, precum au pachetele de țigări.

Dr. Norm Campbell, expert în hipertensiune, spune că autoritățile ar trebui să ia măsuri mai clare și mai precise care să-i facă pe oameni să conștientizeze riscurile la care se expun atunci când pun o tonă de sare în mâncare.

Cum ți-ar putea salva etichetele de pe solnițele de sare viața

„Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit ca ţintă până în anul 2025 scăderea consumului de sare cu 30%, iar guvernele şi industria alimentară au lucrat împreună să reducă cantitatea de sare din alimentele procesate. Totuşi, trebuie să facem eforturi în vederea creşterii conştientizării în rândurile consumatorilor”, a explicat dr. Campbell.

Drept urmare, Cambell propune folosirea unor etichete care să fie lipite pe solnițele de sare  și care să prezinte riscurile acestui condiment asupra sănătății. „Deşi multe state derulează politici prin care să încurajeze populaţia să consume mai puţină sare, nu cred că există  containere de sare care să aibă pe ele avertismente legate de pericolul asupra sănătăţii”, a adăugat dr. Campbell.

Un consum ridicat de sare este asociat cu un risc crescut al apariției unor probleme cardiovasculare și chiar al unui deces prematur, potrivit lui dr. Jacqui Webster, director al unei organizaţii implicate în reducerea consumului de sare la nivel mondial.

Dintre toate problemele medicale ale iubitorilor de sare cea mai frecventă este hipertensiunea. Cum se manifestă? Ei bine, toată apa reţinută în organism creşte volumul de lichid din vasele sangvine, astfel că inima este obligată să depună un efort considerabil mai mare pentru ca sângele să ajungă în toate celule şi organele.

„Etichetele de avertizare de pe pachetele de sare reprezintă o soluţie simplă, eficientă pentru a ne asigura că pericolele pe care consumul de sare le ridică sunt cunoscute de către miliarde de oameni la nivel global”, a explicat dr. Jacqui Webster.