Etichetele hainelor îți vor spune dacă ești sănătos sau nu

Etichetele hainelor îți vor spune dacă ești sănătos sau nu
Nicoleta Apostol
Nicoleta Apostol
11:00 16.12.2017

Cercetătorii au creat un sistem de monitorizare a sănătății. El poate fi integrat în hainele pe care le purtăm zilnic și ne spune când ceva merge prost cu sănătatea noastră.

Ingineri de la Universitatea Cornell au lucrat la identificarea unei metode de colectare a tensiunii arteriale, a frecvenței cardiace și a ritmului de respirație, folosind un sistem ieftin, similar cu cele anti-furt din magazinele de îmbrăcăminte și electronică.

Etichetele măsoară mișcarea mecanică prin emiterea undelor radio care sar de pe corp și organele interne. Sistemul funcționează ca un radar, potrivit lui Edwin Kan, profesor de inginerie electrică și informatică. Dar, spre deosebire de majoritatea sistemelor radar care se bazează exclusiv pe undele radio pentru măsurarea mișcării, sistemul Kan integrează „senzația coerentă la câmpul apropiat”. Astfel, semnalele electromagnetice sunt dirijate în țesutul corporal, permițând etichetelor să măsoare mișcarea corpului intern, prin impulsurile din piele.

Etichetele sunt alimentate de energia electromagnetică furnizată de un cititor central și, deoarece fiecare etichetă are un cod unic de identificare pe care îl transmite cu semnalul său, Kan spune că până la 200 de persoane pot fi monitorizate simultan folosind doar un cititor central.

„Dacă te afli într-o sală de urgență, toată lumea care vine poate purta aceste etichete sau poate pune pur și simplu etichetele în buzunarele din față și toate semnele vitale ale fiecăruia pot fi monitorizate în același timp”, a spus Kan.

Semnalul este la fel de precis ca o electrocardiogramă sau o manșetă de presiune sanguină, potrivit lui Kan, care a spus că tehnologia ar putea fi de asemenea utilizată pentru a măsura mișcările intestinului, mișcarea ochilor și multe alte mișcări mecanice interne produse de organism.

Kan și Xianoma Hui, studentul său, intenționează să efectueze teste mai ample cu Dr. Ana Krieger, directorul Centrului pentru Medicina Somnică și profesor asociat la Weill Cornell Medicine. Hui prevede un viitor în care îmbrăcămintea poate monitoriza sănătatea în timp real, cu un efort mic sau deloc necesar utilizatorului.

„Pentru fiecare îmbrăcăminte din uzul nostru zilnic, ar putea fi o etichetă pe ele, iar telefonul tău va citi semnele vitale și îți va spune niște informații despre starea ta în acea zi”, a spus Hui.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: