Pericolul la care sunt expuse fetele care au un geamăn

Pericolul la care sunt expuse fetele care au un geamăn

Nu e ușor să ai un frate, dar pentru fetele care au un frate geamăn, situația este cu atât mai dificilă, din punct de vedere al pericolelor asupra sănătății.

Un studiu a arătat că fetele care au împărțit pântecul mamei cu un frate geamăn au șanse mai mici cu 15,2% să termine liceul și cu 11,7% mai mici să termine facultatea când cresc decât cele care au o soră geamănă. Mai mult, au șanse mai mici cu 11,7% să se căsătorească. De asemenea, capacitatea lor de a câștiga salarii mari este mai mică cu 8,6%, cea de a găsi un loc de muncă e mai mică cu 3,2%, iar ratele de naștere cu 5,8% mai puțini copii decât fetele care au împărțit pântecul cu o soră geamănă.

Studiul a avut la bază datele perechilor de gemeni născute în Norvegia între 1967 și 1978 (în total fiind 728.824 de perechi), fiind luați în considerare și diferiți parametri, precum luna și anul nașterii, educația și vârsta mamelor și greutatea copiilor la naștere. Descoperirile cercetătorilor sunt o dovadă destul de puternică pentru ipoteza că împărțirea pântecului cu un frate geamăn poate avea efecte negative asupra sănătății fetelor.

„Nimeni nu a putut să studieze cum frații gemeni își afectează surorile gemene la o scară atât de largă”, a zis economistul Krzysztof Karbownik, de la Northwestern University. „Acesta este primul studiu care a urmărit oamenii pentru mai mult de 30 de ani, de la naștere și pe parcursul copilăriei și a vieții de adult, pentru a arăta că a fi expus în uter la un frate geamăn influențează [sănătatea] surorilor gemene, inclusiv terminarea școlii, salariliile și ratele de fertilitate”.

Mai mult, cercetătorii au descoperit că atât fetele a căror frate geamăn a murit la naștere, cât și cele care au crescut cu acesta, au prezentat aceleași statistici îngrijorătoare. Așadar, chiar și atunci când fetele creșteau singure, succesul lor în carieră și viețile lor personale erau afectate în mod negativ. Practic, faptul că sunt expuse la testosteronul fratelui lor prin lichidul amniotic din uter, fetele ajung să fie schimbate considerabil.

” [Descoperirile] noastre se aliniază cu ideea că expunerea pasivă la testosteron [înainte de naștere] schimbă consecințele de sănătate, piață de lucru și fertilitate ale femeilor”, a spus unul din cercetători, economistul David Figlio.

Etichete: