Pentru prima oară, gândurile pot fi transformate în cuvinte vorbite: cum este posibil

Pentru prima oară, gândurile pot fi transformate în cuvinte vorbite: cum este posibil

Oamenii de știință au găsit soluția pentru a verbaliza gândurile, printr-un decodor al activității creierului. Schimbarea este revoluționară pentru bolnavii de ALS, Parkinson, cancer la gât și nu numai.

Există foarte multe afecțiuni care pot cauza pierderea abilității de vorbire. Un grup de cercetători de la Universitatea din California au afirmat însă că au găsit o soluție pentru a le reda acestora abilitatea facilă de a comunica. Printr-un decodor al activității dintr-o anumită zonă din creier, oamenii de știință pot transforma gânduri într-un discurs digitizat.

Mai este însă o cale lungă până la transformarea soluției găsite de cercetători într-un produs comercial, pe care să-l poți achiziționa. Interfața care facilitează conversia este un produs foarte complex ce trebuie să treacă prin numeroase teste.

”Pentru prima oară, putem genera propoziții bazate pe activitatea creierului unui individ.”, a afirmat Edward Chang, profesor în chirurgie neurologică la Universitatea din California. Autorul principal al lucrării este, în mod previzibil, foarte încântat de proiectul său. ”Aceasta este o dovadă foarte interesantă a principiului care, cu ajutorul tehnologiei car există deja, ar trebui să ne ajute să realizăm un dispozitiv care este viabil din punct de vedere clinic pentru pacienții care nu mai pot să vorbească.”conversie a activității neurale

Tehnologia promite să transforme viețile oamenilor care se bazează pe căi de comunicare lente și primitive pentru a trimite un mesaj celor din jur. Acelea fac imposibilă purtarea unei conversații uzuale. Sintetizatoarele de discurs, precum cel care a fost folosit de Stephen Hawking implică de obicei dictarea cuvintelor, literă cu literă, folosind mișcarea ochiului sau a unui mușchi facial. În final, ajungi la o rată de verbalizare de aproximativ opt cuvinte pe minut, în condiții ideale. Ca referință, un om normal vorbește cu o medie de 100 – 150 de cuvinte pe minut.

”Descoperirea ar putea fi foarte importantă pentru a furniza oamenilor care nu au niciun mod de a produce limbaj un dispozitiv care ar putea să le ofere asta.”, a afirmat Kate Watkins, profesor de neuroștiință cognitivă la Universitatea Oxford.

Citește și:
Sursa: The Guardian