Câte miliarde de particule de microplastic ingerezi cu fiecare ceașcă de ceai

Câte miliarde de particule de microplastic ingerezi cu fiecare ceașcă de ceai
Sursa foto: Flickr / rickihuang

O cantitate uriașă de particule de microplastic ar ajunge în stomacul tău, iar asta numai dintr-o singură ceașscă de ceai.

Fie că bei ceai pentru gust, fie că-l bei pentru efectele benefice pe care le-ar avea asupra corpului tău, ceaiul ar putea să-ți facă totuși mai mult rău decât bine.

Știm deja că particulele de microplastic ajung  în stomacul nostru odată cu mâncarea și lichidele pe care le consumăm, iar multe dintre acestea vin chiar din ceai.

Un studiu recent arată cantitatea uriașă de astfel de particule pe care o cană de ceai o conține. O singură ceașcă de ceai, infuzie obținută dintr-un singur plic, ar conține 11,6 miliarde de particule de microplastic și 3,1 miliarde de particule de nanoplastic.

Acestea sunt extrem de mici și nu le observi atunci când bei lichidul. Aparent, există mult mai multe astfel de particule în ceai decât există în orice alt tip de mâncare sau băutură.

Cum ajung particulele de microplastic în ceai

Problema vine chiar de la plicurile care au în interiorul lor frunzele de ceai. Acestea sunt făcute din polietilen tereftalat (PET) sau nailon, iar ambele se pot descompune la contactul cu apa fierbinte. Totuși, nu este cazul tuturor plicurilor de ceai: unele sunt fabricate din fibre naturale, așa că nu prezintă vreun risc.

Plasticul este una dintre cele mai mari probleme cu care mediul înconjurător se confruntă, iar acesta ne-ar putea afecta și fizic, odată ajuns în stomacul nostru.

Una dintre cele mai mari surse o reprezntă creaturile marine. Funcționează cam așa: o cantitate uriașă de plastic ajunge în apele oceanelor. Apoi microparticule ajung la animalele din apă și, ulterior, în stomacul nostru. Totuși, ajungem să ingerăm microplastice și din alte alimente: sarea, berea și chiar apa îmbuteliată. Iar după cum arată noul studiu, particule de microplastic se găsesc în cantități uriașe și în ceai.

Nu există studii exacte cu privire la efectele negative pe care ingerarea plasticului l-ar putea avea asupra sănătății umane. Totuși, cu siguranță nu poate fi de bine.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Fast Company