Papa Francisc s-a apucat să-și dea cu părerea despre viitorul tehnologiei

Papa Francisc s-a apucat să-și dea cu părerea despre viitorul tehnologiei

Inteligența artificială este un subiect de mare interes în zilele noastre. Te-ai întrebat însă vreodată cât de ok este conceptul de inteligență artificială din punct de vedere etic și religios? Președintele Microsoft, Brad Smith, s-a întrebat, motiv pentru care s-a întâlnit cu Papa Francisc de la Roma pentru a discuta.

Riscurile inteligenței artificiale au fost și continuă să fie discutate. CEO-ul Tesla și SpaceX Elon Musk și-a împărtășit în repetate rânduri îngrijorările cu privire la ele. Musk crede că inteligența artificială este „cel mai mare risc pentru civilizația umane”. „Inteligența artificială este unul din cazurile rare unde trebuie să fim proactivi și nu reactivi în ceea ce privește regulile; dacă suntem reactivi, va fi prea târziu”, spunea Musk în 2017, în cadrul unei întâlniri cu guvernatori ai SUA.

Posibilele riscuri ale inteligenței artificiale par să fie bine-cunoscute și de Vatican, motiv pentru care Smith și Francis au ajuns la concluzia că vor promova dezvoltarea inteligențelor artificiale responsabile și etice, care ajută oamenii în loc să îi exploateze. Ideea pare surprinzătoare poate pentru ambele părți – atât pentru fanii tehnologiei, cât și pentru oamenii pasionați de religie – dar adevărul este că nu e deloc rea.

Smith și Francis au discutat despre posibilitatea ca algoritmurile să ajute la îmblânzirea – și eventual eradicarea – inegalităților din lume. Problema este că inteligența artificială există pentru a genera venituri mari pentru companiile și țările care le dezvoltă, iar asta poate să ducă la lăsarea restului lumii în urmă.

Astfel, cei doi bărbați au anunțat că vor sponsoriza un premiu pentru cercetătorul care reușește să dezvolte o inteligență artificială etică și responsabilă. Va câștiga persoana care reușește să realizeze o lucrare de doctorat despre o inteligență artificială capabilă să deservească binele comun, după cum arată The Seattle Times. Premiul cel mare va fi de 6.900 de dolari și o invitație la oficiul Microsoft din Seattle.

Citește și:
Sursa: Futurism