17 iul. 2017 | 12:17

Elon Musk: Inteligența artificială poate pune în pericol civilizația umană

ACTUALITATE
Elon Musk: Inteligența artificială poate pune în pericol civilizația umană

Vizionarul Elon Musk și-a arătat recent îngrijorările cu privire la inteligența artificială și pericolele pe care aceste noi sisteme le pot reprezenta.

Inteligența artificială este ”cel mai mare risc pentru civilizația umană”, spune Musk, adăugând că trebuie instituite reguli pentru aceasta cât mai curând. Antreprenorul din spatele Tesla și SpaceX spune că este un risc real ca oamenii să nu știe cum să reacționeze până ce nu văd roboți care ucid persoane pe stradă.

”Inteligența artificială este unul din cazurile rare unde trebuie să fim proactivi și nu reactivi în ceea ce privește regulile; dacă suntem reactivi, va fi prea târziu”, afirmă Musk, în cadrul unei întâlniri cu guvernatori ai SUA.

Acesta vorbește despre cursul natural al regulilor, care apar la ceva vreme după ce un incident se întâmplă. Într-adevăr, nu e cea mai bună variantă pe care să o adoptăm, dar în cazul inteligenței artificiale, Musk arată că vorbim despre un risc fundamental pentru civilizație. Accidentele aviatice sau medicamentele neaprobate sunt periculoase pentru un număr restrâns de persoane, în timp ce inteligența artificială reprezintă un pericol pentru întreaga societate.

Anumiți experți din domeniu au criticat opiniile lui Musk, spunând că acesta ne avertizează cu privire la un scenariu puțin probabil, demn mai degrabă de filme SF decât de realitate, chiar dacă îngrijorările sale sunt împărtășite și de oameni de știință, cum ar fi Stephen Hawking.

”Companiile care lucrează în acest domeniu vor critica afirmațiile și for spune că încercăm să oprim inovația”, spune Musk. Acesta este de părere că odată ce oamenii devin conștienți de pericole, se vor teme, așa cum ar trebui să se întâmple, arată telegraph.co.uk.

În ceea ce privește mașinile autonome, Musk spune că peste 20 de ani, a avea o mașină cu volan va fi echivalentul cu a avea un cal: va fi mai degrabă un hobby decât un mijloc de transport de încredere.