Cum își explică conspiraționiștii cu Pământul plat eclipsa care a trecut

Cum își explică conspiraționiștii cu Pământul plat eclipsa care a trecut

Mecanismul din spatele eclipselor de Lună este atât de simplu, încât și un copil de cinci ani l-ar putea înțelege – Luna este acoperită de umbra Pământului pentru un anumit interval de timp. Dar cum poți explica acest mecanism unei persoane care crede că Pământul este plat?

În weekend-ul care a trecut, o parte signifiantă din populația globului s-a putut bucura de eclipsa Super Lunii Sângerii. Ba mai mult, Luna chiar a fost lovită de un meteorit în miez de eclipsă, lucru ce a fost prins pe cameră de astronomi.

Dar cum și-au explicat flat-eartherii fenomenul natural? Conform acestora, eclipsa a fost una din rarele ocazii de a vedea misteriosul „obiect umbră”, care orbitează în jurul Soarelui și, din când în când, trece prin fața Lunii. Deși aceștia cred că Pământul e un disc, au ajuns cumva la concluzia că Soarele și Luna sunt, totuși, obiecte sferice. Doar că, spre deosebire de restul lumii, flat-eartherii cred că Soarele și Luna orbitează mereu în jurul Polului Nord (care, conform teoriei lor, s-ar afla în centrul discului).

Pe Flat Earth Wiki se regăsește o descriere a obiectului umbră. „Obiectul umbră nu este văzut vreodată pe cer, pentru că orbitează aproape de soare”, arată site-ul. Așadar, atâta timp cât nu se află în fața Lunii, obiectul umbră este invizibil – convenabil, nu?

Mai mult, Flat Earth Wiki afirmă că „mai există posibilitatea ca obiectul umbră să fie un corp celest cunoscut care orbitează soarele, dar va fi nevoie de mai multe studii pentru a stabili pozițiile lui Mercur, Venus și asteroizilor sateliți ai soarelui, și să le corelăm cu ecuațiile pentru eclipsa lunară, înainte de a trage vreo concluzie”. Doar că astronomii deja au stabilit orbitele acestor planete și niciuna din ele nu va ajunge, în vreun fel sau altul, între Pământ și Lună. Din acest motiv și multe altele, explicația celor de la Flat Earth Society cu greu poate fi luată în serios.

Citește și:
Sursa: Live Science