Primul operator din România care oferă 5G. Cât te costă internetul viitorului

Primul operator din România care oferă 5G. Cât te costă internetul viitorului

România nu are o rețea 5G pusă la punct, dar un operator telecom oferă deja abonamente de internet 5G în trei orașe din țară.

Vodafone este primul operator care lansează abonamente 5G în București, Cluj-Napoca și Mamaia. Astfel, compania extinde acoperirea rețelei în Cluj-Napoca și Mamaia și lansează primele abonamente de acest fel. Această premieră vine la o lună după ce compania a activat primele stații radio 5G în rețeaua mobilă Supernet 5G.

Abonamentele Red Infinity 17 și Red Infinity 25 sunt primele abonamente de acest fel ce oferă trafic de date nelimitat în rețeaua Supernet 5G. Ca să beneficiezi ce un internet la o asemenea viteză ai nevoie și de un dispozitiv care să suporte conectivitatea 5G.

Cât costă să ai internet 5G în România

De aceea, Vodafone oferă Xiaomi Mi Mix 3 5G cu 128 GB spațiu de stocare la abonament Red Infinity 17 ( 17 euro pe lună) și Red Infinity 25 (25 de euro pe lună). Rata este de 25 de euro și avansul de 216 euro pentru Mi Mix 3 alături de abonamentul Infinity 17. Dacă vrei telefonul și abonamentul mai scump atunci dai o rată de 30 de euro și un avans de 96 de euro.

Oferta este valabilă pentru contractele noi sau reînnoirile de contract încheiate pe 2 ani. Asta înseamnă că accesul la internetul viitorului de costă cel puțin 1224 de euro (408 euro abonament 5G pe 24 de luni + 816 euro costul telefonului).

Ce primești în schimb? Acces foarte limitat la internetul 5G. „Orice client care achizitioneaza un abonament 5G Vodafone se va putea bucura de beneficiile primei retele 5G din Romania in Bucuresti, Cluj-Napoca si in Mamaia. In prezent, celulele radio ale primei retele 5G din Romania opereaza in spectrul 5G de care dispune Vodafone in acest moment (40MHz in banda de 3.5Ghz)”, a răspuns un reprezentant Vodafone la solicitarea PLAYTECH.

Vodafone are active și alte rețele 5G în Europa, în țări precum Italia sau Spania.  Până în acest moment, Ookla a identificat 20 de operatori care au implementat rețele 5G în 294 de locații de-a lungul globului.

Operatorii elvețieni Swisscom și Sunrise sunt lideri în acest segment și împreună au făcut disponibile public rețeaua 5G în 217 orașe din țară.

Peste ocean, în Statele Unite ale Americii avem internetul viitorului în 21 de orașe. 19 dintre aceste implementări au fost realizate de AT&T, iar disponibilitatea este limitată. Verizon are două implementări în Chicago și Minneapolis.

În Coreea de Sud 5G-ul este prezent în 16 orașe (disponibilitate limitată) și în alte două orașe (disponibilitate comercială). În Seoul, capitala țării, toți cei trei operatori, SK Telecom, LG Uplus și KT Telecom, oferă internetul viitorului.

Citește și:
Etichete: