17 iun. 2019 | 18:30

Harta care-ți arată când și unde apar rețelele 5G în întreaga lume

ACTUALITATE
Harta care-ți arată când și unde apar rețelele 5G în întreaga lume

Ești curios să vezi cum se dezvoltă tehnologia wireless 5G și cum este implementată pe glob? Atunci poți să vezi pe această hartă locurile unde este 5G.

După ani de pregătiri, 5G este gata să fie implementat în marile orașe de pe glob. 5G este unul dintre cele mai mari salturi tehnologice în domeniul tehnologiei wireless. Aceste noi rețele vor oferi viteze de cinci ori mai rapide decât 4G LTE.

Cei de la Ookla au implementat o hartă 5G unde poți să vezi când și unde apar astfel de rețele. Această hartă este actualizată săptămânal și astfel poți să vezi unde se fac implementări ale noi tehnologii.

Poți apăsa pe fiecare punct de pe hartă pentru a vedea mai multe detalii despre aceea implementare. Poți să vezi care e statusul rețelei și ce operatori au făcut disponibil 5G-ul. Pe harta României apare un singur astfel de punct care ne informează că Vodafone a făcut o implementare a tehnologiei 5G pentru teste.

Așadar, în acest moment, Ookla a identificat 20 de operatori care au implementat rețele 5G în 294 de locații de-a lungul globului.

Unde sunt cele mai multe rețele 5G

Operatorii elvețieni Swisscom și Sunrise sunt lideri în acest segment și împreună au făcut disponibile public rețeaua 5G în 217 orașe din țară.

Peste ocean, în Statele Unite ale Americii avem internetul viitorului în 21 de orașe. 19 dintre aceste implementări au fost realizate de AT&T, iar disponibilitatea este limitată. Verizon are două implementări în Chicago și Minneapolis.

În Coreea de Sud 5G-ul este prezent în 16 orașe (disponibilitate limitată) și în alte două orașe (disponibilitate comercială). În Seoul, capitala țării, toți cei trei operatori, SK Telecom, LG Uplus și KT Telecom, oferă 5G.

Operatorii telecom Telstra și Optus din Australia dispun de rețele 5G cu disponibilitate limitată în 10 orașe. De asemenea, se pregătesc lansări ale unor astfel de rețele wireless și în mai multe țări europene (Estonia, Finlanda, Spania și Italia), dar și în Qatar, Africa de Sud sau Emiratele Arabe Unite.

În țara noastră, cel mai devreme vom avea acces la rețele 5G începând din ianuarie 2020.