Cei de la ONU vor să facă un oraș plutitor rezistent la orice

Cei de la ONU vor să facă un oraș plutitor rezistent la orice
Sursa foto: Oceanix

Cândva, ideea de a trăi într-un oraș plutitor făcea parte din tărâmul conceptelor futuriste demne de filmele SF, la care puteam doar visa odinioară. Organizația Națiunilor Unite ar putea schimba acest lucru.

Mai mulți constructori, ingineri și arhitecți s-au adunat la o discuție ONU pentru a pune bazele unui plan de oraș plutitor. În trecut, asemenea idei erau întâmpinate de scepticism. De data aceasta însă, directorul executiv de la United Nations Human Settlement Programme (UN-Habitat). „Toată lumea din echipă vrea [acest oraș] construit”, a zis CEO-ul companiei Oceanix, Marc Collins. „Nu e ceva doar teoretic”.

oras plutitor

Compania Oceanix se ocupă cu construirea de structuri plutitoare. Oceanix crede că un oraș plutitor ar putea rezolva mai multe probleme – atât lipsa locuințelor, cât și nivelul în creștere al mărilor și oceanelor. Structurile în sine ar fi construite în așa fel încât să reziste în fața mai multor tipuri de dezastre naturale, printre care inundații, tsunamiuri și uragane de categoria 5.

oras plutitor

Proiectul orașului plutitor se numește Oceanix City și a fost realizat de arhitectul Bjarke Ingels. Mai are nevoie de finanțări de la investitori suficient de curajoși pentru a deveni realitate însă. El s-ar afla cam la 1,6 kilometri de țărm. Orașul ar consta într-o colecție de platforme hexagonale, fiecare din ele fiind capabilă să cuprindă câte 300 de locuitori. Șase astfel de platforme ar constitui un sat. Întregul oraș ar fi format din șase sate și ar avea în total cam 10.000 de locuitori. Structurile hexagonale ar putea să fie trase la țărm în cazul unui dezastru natural neprevăzut.

oras plutitor

În satele orașului nu ar fi permise mașini și camioane cu emisii ridicate. De asemenea, gunoaiele ar fi transportate cu ajutorul unor tuburi pneumatice către o stație de sortare. Acolo, ele urmează să fie sortate și refolosite. De asemenea, mașinile din orașe vor fi, cel mai probabil, automate, iar livrările se vor face cu ajutorul dronelor.

oras plutitor

Un asemenea oraș ar necesita și un sistem de agricultură marină. Sub platformele hexagonale ar trebui să fie încorporate niște cuști, care să fie folosite la creșterea mai multor soiuri de fructe de mare. Sistemele acvaponice ar utiliza excrementele peștilor drept fertilizator, pe când fermele vericale ar asigura hrana pe tot timpul anului – astfel, uraganele și alte dezastre naturale nu ar afecta capacitatea oamenilor de a avea acces la mâncare.

oras plutitor

Designerii din spatele proiectului sunt însă conștienți de faptul că majoritatea oamenilor vor continua să trăiască pe uscat. Arhitectul Ingels a spus că proiectul este un exemplu de pragmatism utopic (ideea că oamenii pot crea un design măreț într-un mod practic și concret).

„[Orașul] este, în esență, despre explorare”, a zis Ingels. „Va servi drept un experiment prototip uimitor pentru unele din provocările pe care le vom întâlni pe Marte”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: