Nokia 9: preț, specificații și ce face special telefonul cu 5 camere

Nokia 9: preț, specificații și ce face special telefonul cu 5 camere
Sursa foto: The Verge

Nokia 9 PureView a fost prezentat oficial și, ei bine, are cinci camere foto. Știam asta deja, dar acum aflăm și ce face un telefon cu atâtea camere.

Nokia 9 PureView e un telefon ca toate telefoanele mid-range spre premium, până vezi ce are pe spate. Acolo e un ansamblu de cinci camere foto pe care HMD Global, compania care controlează licența Nokia, pe folosește ca să scoată în evidență telefonul.

Ca specificații, Nokia 9 are un ecran de 6 inci QuadHD+ P-OLED (raport de aspect 18:9), un procesor Qualcomm Snapdragon 845, 6 GB de memorie RAM, 128 GB spațiu de stocare și protecție la apă și praf conform standardului IP67. Nokia 9 mai are și o baterie de 3.320 mAh și folosește Android Pie.

Pentru camerele foto, HMD Global a folosit cercetarea celor de la Light, companie care a lansat o cameră foto cu 16 senzori. Astfel, Nokia 9 are un cip Lux Capacitor pe care îl folosește ca să livreze poza finală. Asta chiar dacă procesorul pe care îl are telefonul e de generație veche. Bine, dar ce fac camerele?

Nokia 9 și răspunsul despre existența celor cinci camere foto

Nokia 9 PureView are cinci camere împărțite astfel: doi senzori sunt color, trei sunt monocrom, toți sunt de 12 megapixeli cu obiective standard (28 mm echivalent în format full-frame) și f/1.8. Da, niciun zoom, niciun ultra wide, cum ne-au obișnuit alte companii până acum.

Nokia 9, și acesta e trucul mai important, folosește cele cinci camere ca să compună o imagine de 60 MP pe care cipul dedicat o analizează ca să-ți furnizeze un cadru final de 12 megapixeli.

De ce ar face așa ceva? Ei bine, dacă te uiți la cadrul de mai jos folosit de HMD Global ca să facă nițel teasing pe Instagram înainte de lansare, e vorba de latitudinea de expunere. Un senzor pe telefon e destul de mic și expune cam prost când ai și umbre, și surse puternice de lumină în aceeași poză. Soluția e HDR – high dynamic range, adică același cadru e surprins la mai multe expuneri și poza finală e un mix.

Nokia 9 mostra foto
Mostră foto din Nokia 9 publicată pe Instagram de fotograful Konsta Punkka

Asta face și Nokia 9 PureView, doar că are la dispoziție cinci camere – două color și trei monocrom – care ajută mai mult atât cu reducerea zgomotului de imagine, cât și cu furnizarea unei latitudini de expunere (dynamic range) mai mare. HMD Global susține că un cadru surprins cu Nokia 9 poate ajunge până la 12,4 trepte de expunere, ceea ce-i enorm pentru un telefon și intră în zona camerelor profesionale.

Ce contează enorm acum e viteza cu care Nokia 9 procesează poza și ți-o livrează. Altfel, mai trage și poze RAW în format DNG, dar asta nu mai e o surpriză de ceva timp pentru telefoane. Totuși, ține cont că o poză RAW poate ajunge până la 30 MB.

Mai trebuie să știi că telefonul poate crea o hartă de adâncime de câmp pentru un cadru – până la 1.200 de niveluri. Asta înseamnă că poți trage cadrul acum și focaliza mai târziu pe ce vrei. Sau poți alege alt centru de focus. Totodată, Nokia 9 trece un cadru prin cel puțin cinci trepte de expunere și capturează de la 60 până la 240 megapixeli de date. Cum ziceam, cadrul final are 12 meegapixeli.

Preț Nokia 9: HMD Global susține că e un telefon în ediție limitată și va ajunge în Europa la un preț de circa 600 de euro. Chiar dacă HMD Global reinventează un pic roata aici și ne-o prezintă ca nouă, acest Nokia e întrucâtva impresionant. Rămâne de văzut cum se descurcă și în lumea reală.

Sursa: The Verge