Adevărul despre Netflix și filmul interactiv Black Mirror: Bandersnatch

Adevărul despre Netflix și filmul interactiv Black Mirror: Bandersnatch

Bandersnatch este filmul derivat din Black Mirror, creat de Netflix, în care poți lua decizii pe parcursul poveștii care vor influența ce se va întâmpla până în final. Poate dura de la 50 la 120 de minute, în funcție de alegerile tale, și are finaluri multiple.

Michael Veale, un cercetător de la University College London, a descoperit că Netflix a stocat toate alegerile pe care utilizatorii săi le-au făcut când au văzut filmul interactiv din Black Mirror. Acesta a obținut informația printr-o cerere în baza legii cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.

Astfel, Michael Veale a aflat că Netflix nu numai că monitoriează deciziile făcute de utilizatori, dar le și stochează mult timp după ce aceștia termină de vizionat filmul. Netflix a explicat că folosește datele pentru a-ți face recomandări personalizate mai bune pe viitor dar și pentru a îmbunătăți acest model de storytelling în contextul unui posibil show sau film.

Astfel, Bandersnatch a dat Netflix oportunitatea unică de a afla ce vor utilizatorii, în timp real. Mulți chiar au speculat că acest film bazat pe Black Mirror nu ar fi decât o operațiune de colectare de date.

Potrivit Motherboard, scopul lui Veale a fost să folosească acest experiment pentru a arăta oamenilor cum pot folosi legea GDPR pentru a solicita date, dar și pentru a încuraja companiile să facă datele mai disponibile.

Legea pe care cercetătorul a folosit-o este Regulamentul General Privind Protecţia Datelor și permite cetățenilor Uniunii Europene să solicite informații de la o companie care colectează date. Utilizatorii pot să cere unei companii ca Netflix să dezvăluie motivul pentru care colectează date, categoriile în care sortează datele pe care le colectează, dar și terții cărora le distribuie informațiile.

Citește și: