Netflix a cenzurat 13 Reasons Why: ce secvență au tăiat din serial

Netflix a cenzurat 13 Reasons Why: ce secvență au tăiat din serial

Serialul 13 Reasons Why a fost aspru criticat în mediul online pentru faptul că este construit în jurul unei sinucideri. Netflix a cedat presiunii și l-a reeditat.

Pentru prima oară în industria serviciului Netflix, compania și-a cenzurat un show retroactiv. Gigantul american a creat un precedent periculor pentru producțiile originale pe care le servește pe platformă. Din cauza presiunii publice pe marginea unui subiect, cei de la Netflix au tăiat câteva minute dintr-un episod care se regăsește online deja de câțiva ani. Cu alte cuvinte, dacă te abonai în urmă cu o săptămână la platforma de streaming, vedeai un alt serial decât dacă te abonezi azi.

Este vorba de reeditarea 13 Reasons Why. În primul sezon al show-ul, era inclusă o scenă detaliată, de aproximativ trei minute, a unei sinucideri. Personajul care dă startul intrigii întregului show a decis să-și ia viața, iar momentul în care face gestul extrem este ilustrat cu lux de amănunte. Cu puțin timp înaintea lansării celui de-al treilea sezon, scena a fost eliminată.

Aparent, decizia nu a fost motivată de reacția oamenilor obișnuiți din mediul online, ci de experți din domeniul medical. Anunțul a fost făcut pe Twitter, iar creatorii au insistat pe faptul că au luat la cunoșință nemulțumirea fanilor. Unul dintre cei care a spus că scena ar putea avea un impact negativ asupra dezvoltării emoționale a adolescenților este Dr. Christine Moutier de la Fundația Americană pentru Prevenirea Suicidului.

Creatorul show-ului și-a apărat includerea scenei. Scopul ei era să portretizeze realizatatea urâtă și dureroasă a sinuciderilor. ”Să spună adevărul despre oroarea unui asemenea act și să se asigure că nimeni nu vrea să-l emuleze.”, a explicat Brian Yorkey. Din păcate, în conformitate cu recomandările experților, episodul cu scena sinuciderii a fost reeditat, iar momentul respectiv nu va mai putea fi vizionată niciodată pe Netflix.

Citește și:
Etichete: