NASA anchetează prima infracțiune extraterestră și e mai stupidă decât crezi

NASA anchetează prima infracțiune extraterestră și e mai stupidă decât crezi
Sursa foto: Alexander Gerst / Flickr

De la cursa spațială pentru cucerirea Lunii și până în prezent, pentru câteva zeci de astronauți spațiul a devenit a doua casă. Acum, NASA are o problemă destul de mare din cauza unei astronaute. Ea e acuzată că ar fi comis prima infracțiune din afara spațiului terestru.

Astronauta Anne McClain este acuzată că, în timpul unei misiuni pe Stația Spațială Internațională, a accesat de pe computerele acesteia un cont bancar. Nu era al ei, ci al fostei soții. Și așa intră în istoria prima infracțiune extraterestră pe care Statele Unite ale Americii și NASA trebuie s-o rezolve.

McClain a recunoscut că a accesat contul, dar susține că nu a comis nicio infracțiune. Asta nu prea contează acum, pentru că NASA a demarat o o anchetă ca să afle dacă e cu adevărat atât de grav.

Autoritățile au aflat de caz după ce fosta soție a lui McClain ar fi depus o plângere la Comisia Federală a Comerțului (FTC) și la Biroul Inspectorului General al NASA. McClain a revenit, între timp, pe Pământ.

Ce explicație a dat astronauta NASA în legătură cu accesarea contului

McClain a explicat că nu a fost o infracțiune. A verificat însă contul ca să se asigure că în el sunt suficienți bani pentru fosta soție și copilul pe care îl au împreună.

Ca background profesional, Anne McClain a absolvit academia militară West Point și a zburat peste 800 de ore pe avioane de luptă ca pilot militar în Irak. Pe SSI a petrecut șase luni pentru NASA.

În caz că te întrebi cum funcționează legea în spațiu, ei bine, chiar există un cadru legislativ pentru așa ceva. Cadrele juridice agreate de cele cinci state care dețin stația spațială – SUA, Rusia, Europa, Japonia și Canada – stabilesc că legislația națională se aplică oamenilor și bunurilor din spațiu.

Astfel, în acest caz, autoritățile din SUA vor trebui să stabilească ce și cum, dar și dacă trebuie pedepsită în vreun fel.

Citește și:
Sursa: Gizmodo