Mozilla Firefox îți va bloca toate cererile de notificări, dar există o chichiță

Mozilla Firefox îți va bloca toate cererile de notificări, dar există o chichiță

Prin actualizări precum cea anunțată astăzi, cei de la Mozilla fac o treabă foarte bună în a atrage utilizatori noi în curtea Firefox.

În 2019, majoritatea site-urilor pe care le vizitezi îți solicită permisiunea de a-ți trimite notificări. Pe cele mai multe dintre ele le refuzi, dar au ajuns să fie atât de ghiduș integrate în pagini web, încât unele le accepți din greșeală. Un lucru este însă sigur, reprezintă o sursă semnificativă de stres acele notificări împreună cu cererile de a-ți fi afișate.

Din fericire, cei de la Mozilla s-au gândit la o soluție creativă pentru a ți le bloca aproape pe toate. Cel puțin, în această manieră, vor fi întrerupte cele pe care este foarte puțin probabil să ți le dorești. Schimbarea radicală legată de managementul cererilor de notificări în Mozilla Firefox a fost introdusă deja în cea mai nouă variantă de Firefox Nightly.

Modul în care Firefox va filtra cererile de notificări de la majoritatea site-urilor este simplu. Nu le vei vedea până când nu începi să interacționezi cu pagina web respectivă. Astfel, dacă ajungi pe un site să citești o știre, faci scroll de câteva ori pentru a o parcurge pe toată și închizi tabul, nu vei vedea mesajul respectiv.

Dacă începi să interacționezi cu pagina web respectivă, faci câteva clickuri și mai deschizi alte două, trei articole de acolo, imediat vei vedea cererea de notificare. Din acel moment, Firefox știe că te încântă conținutul de pe acea pagină web și șansele să accepți notificări sunt semnificativ mai mari. Ca urmare, vei primi o cerere în acest sens.

Conform postări pe blogul oficial al companiei, decizia radicală are în spate un studiu la scară largă al companiei. Acesta a scos la iveală că aproximativ 3% dintre cererile de notificări afișate în Firefox sunt acceptate de utilizatori. Cu alte cuvinte, aproape nimeni nu și le dorește niciodată. Mai mult decât atât, unul din cinci internauți a închis imediat o pagină web care vrea să afișeze notificări și trimite o cerere în acest sens.

Una peste alta, schimbarea propusă de Mozilla este momentan în stadiu de experiment. În funcție de feedback-ul utilizatorilor primit până pe 29 aprilie, va ajunge sau nu în următoarea versiune finală de Firefox. Ca alternativă la mesajul ostentantiv prin care un site se oferă să-ți servească notificări, după 15 aprilie, Firefox Nightly îți va afișa o icoană discretă în bara de adresă cu același scop.

Sursa: Blog Mozilla