14 feb. 2019 | 17:30

Meseria de jucător profesionist, recunoscută oficial în China

ACTUALITATE
Meseria de jucător profesionist, recunoscută oficial în China

Jocurile ca DOTA 2, League of Legends sau CS:Go nu mai sunt doar simple jocuri, ci reprezintă un stil de viață pentru unii jucători care câștigă salarii lunare, participă la competiții pe care le văd milioane de oameni. Unii nu văd acestă joacă ca pe o meserie, dar acum este recunoscută oficial în China.

Ministerul resurselor umane și al securității sociale din China a anunțat că recunoaște 15 noi profesii, inclusiv două legate de sporturile electronice: operator esports și esports professional (jucător profesionist de jocuri video).

Aceste două profesii sunt recunoscute alături de alte joburi cu legături cu tehnologia precum inginer de inteligență artificială sau inginer big data sau pilot de dronă.

Acel „operator esports” este acea persoană care organizează evenimente de sport electronic sau produce conținut esports, dar și cei care fac reclamă și marketing pentru sportul electronic. Esports professional se referă la cel care participă la turnee, evenimente de gaming, dar și la persoanele care analizează jocurile și la antrenorii echipelor.

Mai ciudat este că în rolul jucătorului profesionist de jocuri video este menționat și practica „account boosting”, adică practica prin care un jucător bun/profesionist preia contul unei alte persoane pentru a-l crește (a obține mai multe puncte sau pentru a crește în rang etc).

Acestă nu este văzută cu ochi buni și în unele jocuri chiar este interzisă pentru că astfel unii jucători ajung la un nivel pe care nu l-ar fi atins fără ajutor.

Recunoașterea acestei meserii în China este un pas în față pentru legitimatizarea sportului electronic peste tot în lume. Deja, în acestă industrie, se oferă premii de zeci de milioane de dolari la competiții, sunte de milioane de oameni urmăresc online meciurile și veniturile generate de sportul electronic în 2019 ar depăși suma de 1 miliard de dolari.