14 feb. 2019 | 14:14

Tehnologia care va salva milioane de vieți, obligatorie pe mașini

ACTUALITATE
Tehnologia care va salva milioane de vieți, obligatorie pe mașini

Din 2020, toate mașinile noi vor fi echipate cu o tehnologie foarte utilă care ar putea reduce numărul accidentelor. Este un acord de obligativitate al ONU, semnat 40 de țări din întreaga lume, inclusiv cele din UE.

Uniunea Europeană, Japonia și alte state ale lumii au căzut de acord să-și oblige producătorii auto să pună un sistem automat de frânare pe toate mașinile care vor fi produse începând cu 2020. Scopul este scăderea numărului accidentelor, de parcă acestea s-ar produce pentru că nu există frână automată.

În realitate, totul ține de responsabilitatea indivizilor, șoferi și pietoni deopotrivă, însă, când nu poți educa omul, rămân soluții precum cea de față, dar s-ar putea să te coste, dacă vrei mașină nouă.

„Maşinile vor fi echipate cu un senzor care va detecta vehiculele din faţă şi pietonii şi, în cazul în care maşina detectează că şoferul nu întreprinde nicio acţiune, îl avertizează. Dacă tot nu reacţionează, maşina va frâna automat”, afirmă Jean Rodriguez – purtător de cuvânt ONU pentru Europa.

Sistemul automat de frânare va fi setat să se declanșeze doar la viteze de până în 60 km/h (pentru că atât permite tehnologia actuală), deci, tehnologia va fi utilă în orașe, unde se circulă cu viteză mai mică. Totuși, exact în orașe ar fi mai degrabă nevoie de mai multă prudență din partea șoferilor și a pietonilor.

„Se estimează o reducere a accidentelor de 37-40% şi asta ar duce la salvarea unor vieţi. Ne-am uitat pe cifrele din Uniunea Europeană şi vorbesc de Uniunea Europeană pentru că a sprijinit acest proiect de lege, ei bine, doar în UE, în 2016, au murit în accidente urbane 9.500 de oameni”, mai spune Rodriguez.

În mod normal, există cinci niveluri ierarhice în ceea ce privește automatizarea automobilelor. Se estimează că acest sistem automat de frânare ar fi undeva între nivelul al doilea și al treilea. Nu foarte impresionant, dar, totuși, e o tehnologie utilă.