Mesajul stupid de pe Facebook care te face să crezi că există o regulă nouă

Mesajul stupid de pe Facebook care te face să crezi că există o regulă nouă
Sursa foto: Mark Zuckerberg / Facebook
13:02 12.08.2019

De azi, pozele tale vor fi parte din domeniul public, că așa vrea Facebook. Sau așa vrea să crezi un mesaj stupid care circulă pe rețeaua socială. Farsa asta fără rost circulă online de câțiva ani. E la fel de falsă ca până acum, pentru că oricum Facebook face ce vrea cu pozele tale. Și cu orice altceva pui pe rețea.

Pe Facebook circulă, de câteva zile, un mesaj fals conform căruia rețeaua socială va muta în domeniu public toate pozele și comentariile tale. „Acest accept implicit poate fi folosit în cazuri judiciare împotriva ta. Tot ce ai postat este făcut public de azi, chiar și mesajele și fotografiile care au fost eliminate”.

Sigur că pare dramatic și crezi că n-ai niciun control asupra conținutului tău. Ei bine, da, n-ai niciun control, dar și mesajul e fals. Dar, nu, că dezinformarea e dusă la absurd cu această completare: „[…] informez Facebook-ul că este strict interzis de a dezvălui, copia, distribui sau de a lua orice altă acțiune împotriva mea pe baza acestui profil și/sau a conținutului său sau a publicatiilor mele, comentariilor mele sau a redistribuirilor mele”.

De ce circulă acest mesaj pe Facebook și care e realitatea?

Mesajul, mai mult sau mai puțin în această formă, a circulat pe Facebook și în 2015, și în 2016. Și, foarte probabil, nu va muri în 2019, pentru că oamenii sunt creduli. Ce vezi acum e un clasic mass, de pe vremea Yahoo Messenger, despre cum serviciul de chat va fi închis dacă nu faci ce zice mesajul.

Pentru unii poate fi teamă, de-a dreptul. Pentru alții poate fi testarea unei idei de propagandă și dezinformare. Cel mai sigur e să cercetezi condițiile de folosire a Facebook. Vei afla astfel că, oricum, îi dai dreptul asupra conținutului tău.

Facebook stochează atât de multe despre tine, încât unele nici nu-ți trec prin minte. Știe poziția GPS, dispozitivele care se conectează prin Bluetooth la telefonul tău, rețelele GSM la care te-ai conectat și, ei bine, cine-i prin pozele tale, dat fiind că pe unii dintre prieteni i-ai etichetat în imagini. Așa că lasă teama nefondată, că Facebook deja face ce vrea cu conținutul tău. Dar, deocamdată, nu îl transformă în domeniu public. Cel puțin nu cum zice mesajul acesta.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI